Županija Župa dubrovačka

PROSLAVA U POSTRANJU

Obljetnica rođenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić iz Makoša

PROSLAVA U POSTRANJU

Župa Velike Gospe Postranje organizira proslavu u prigodi 130. obljetnice rođenja i krštenja službenice Božje s. Trofime Made Miloslavić, redovnice rodom iz ove župe za koju je zajedno s njezinim susestrama nedavno pokrenut postupak za proglašenje blaženima. Proslava će biti u petak, 17. kolovoza, u župnoj crkvi u Postranju, najavljuje župnik don Nikola Berišić.

Svečano euharistijsko slavlje u 17 sati i 30 minuta predvodit će biskup Mate Uzinić, dubrovački biskup, izvješće o otvorenju kauze za proglašenje blaženima ili deklaracije mučeništva s. Žarke Julijane Ivasić i šest  susestara mučenica, među kojima je s. Trofima ( Made) Miloslavić, dat će postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić, a okupljenima će se obratiti i s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarice Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba. Potom slijedi koncert Zbora sestara milosrdnica iz Splita.

Sestra Trofima (Made) Miloslavić rođena je 17. kolovoza 1888. u mjestu Makoše, tadašnja općina Dubrovnik, od oca Vida i majke Ruže, rođ. Kristović. Istoga dana krštena je u župi sv. Marije Mandaljene u Mandaljeni, navodi župnik Berišić.

U Družbu sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskog je stupila 14. siječnja 1912. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1914., a doživotne 3. svibnja 1921. godine u Zagrebu. Radila je kao bolničarka u Mostaru i u Rijeci. Komunističke vlasti odvele su je iz Rijeke u Sloveniju te su je 1. prosinca 1945. zatočile u Rajhenburgu, Brestanica u Sloveniji. Na slobodu je puštena 12. rujna 1950. godine, nakon pet godina zatvora. Potpuno iznemogla, iscrpljena i shrvana bolešću, stigla je u Goricu u Italiji, gdje je našla utočište kod sestara Naše Gospe, a potom je 20. rujna 1950. prevezena u Družbinu zajednicu u Centocellama, u Rimu. Nažalost, ni najstručnija liječnička pomoć nije joj mogla vratiti uništeno zdravlje. Dva i pol mjeseca nakon izlaska iz zatočeništva umrla je u Rimu, 26. studenoga 1950. u 62. godini života, od posljedica mučenja u zatvoru. Pokopana je na rimskom groblju Campo Verano, stoji u njezinoj biografiji.

S obzirom na to da je više redovnica Družbe sestara milosrdnica svetoga Vinka stradalo krajem  Drugog svjetskog rata i u poraću postupak za njihovo proglašenje blaženima objedinjen je u jednu kauzu pod nazivom Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob, s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri. Postupak je svečano otvoren u Gospiću, 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, a otvorio ga je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, navodi don Nikola Berišić.
 

Naslovnica Župa dubrovačka

Najčitanije

Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Tri godine nakon jezivog napada sabljom
Sjeća li se itko Mirjane Kristović iz Župe dubrovačke? Teško je na prvu povezati o kome se radi, no ako se spome...
Tri godine nakon jezivog napada sabljom

Najnovije