Županija Dubrovačko primorje

16.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ "PROTUMINSKO DJELOVANJE 2019"

Razmjena iskustava i stjecanje novih ideja stručnjaka za razminiranje

16.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ
U ponedjeljak, 8. travnja,  u Admiral Grand Hotelu u Slanom otvoren je 16. međunarodni simpozij ''Protuminsko djelovanje 2019".
 
Simpozij organiziraju Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a održavat će se do 11. travnja 2019. godine. Zemlja partner ovogodišnjeg Simpozija je Mađarska.
 
Kao i svih dosadašnjih godina, Simpozij je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. Namjera organizatora je ponuditi stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti priliku da problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup temama promišljaju primjenjiva rješenja u jednom izuzetno dinamičnom području kao što je protuminsko djelovanje.
 
Sudionici će tako razmjenjivati iskustva, razmatrati rješenja tehničkih i upravljačkih problema te dobiti uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode, dok će izlaganje i prezentacija opreme biti prilika za predstavljanje i oglašavanje tvrtki izlagača i njihovih proizvoda, odnosno prilika za sklapanje poslova.
 
Simpozij je tijekom godina postao krovni svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 130 sudionika iz 32 zemlje svijeta.
 
Uvodni govor održala je direktorica HCR-CTRO d.o.o. Katarina Markt, dok je uzvanike i sudionike Simpozija, uz pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta, pozdravio i načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević te izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. József Zoltán Magyar.
 
U okviru otvaranja Simpozija, Nj. E. József Zoltán Magyar uručio je pohvalnice ministra unutarnjih poslova Mađarske sudionicima projekta „DE mine HU HR  II“.
 
-Ustroj Ravnateljstva civilne zaštite proizašao je iz velikog broja zadaća koje civilna zaštita ima, a kao prva bila bi uspostava razvoja i upravljanja sustavom civilne zaštite, što znači upravljanje rizicima i organizacija svih sudionika u sustavu civilne zaštite, u cilju zaštite i spašavanju ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara – naglasio je u  svom izlaganju pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut predstavljajući novi ustroj Ravnateljstva civilne zaštite u okviru Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Simpozij se nastavio 09. travnja, izlaganjem i predstavljanjem opreme za razminiranje, te se u dvorani i ispred hotela održala prezentacija podvodnog razminiranja i prikaz rada pasa za detekciju mina, kao i rad detektorom i izviđanje pomoću drona.
 
 
 
Naslovnica Dubrovačko primorje

Najčitanije

Trijumf HDZ-a

Trijumf HDZ-a
Ploče nisu više “Karamatićevo”. Od nedjelje su postale “Krešimirov grad”. Naime, tridesettrogodišnji diplomirani...
Trijumf HDZ-a

Norvežani u Pločama

Norvežani u Pločama
Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Pločama posjetili su učenici završnoga, desetoga, razreda osnovne škole Grue, p...
Norvežani u Pločama

Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Šest tona mandarina za djecu Vukovara
Članovi Udruge branitelja Grada Ploča prikupili su šest tona mandarina u okviru akcije „Branitelji za djecu Vuko...
Šest tona mandarina za djecu Vukovara

Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najznačajniji datum u povijesti Ploča
Datum održavanja akcije „Zelena tabla – Mala Bara“, u kojoj je 14. rujna 1991. godine u Pločam...
Najznačajniji datum u povijesti Ploča

Najnovije

Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu

Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu
Jutros oko 9:10 došlo je do prometne nesreće kod sretanja za Lozicu. Kako neslužbeno doznajemo, u nesreći su sud...
Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu