Županija Pelješac

PUŽ, ŠKOLJKA, RIBA, HOBOTNICA ILI KOMBINACIJA SVEGA?

STOTINJAK METARA OD OBALE U VIGNJU Neobično morsko biće argonaut pronađeno u pelješkom kanalu

PUŽ, ŠKOLJKA, RIBA, HOBOTNICA ILI KOMBINACIJA SVEGA?

Školjka, puž, riba, hobotnica ili kombinacija svega? Ovaj malešni čudni stvor pronađen je danas u pelješkom kanalu, stotinjak metara od obale u Vignju, a zove se argonaut. Fotografije neobičnog morskog stvorenja poslala nam je Zlata Radovanović, iznenadivši se i sama pronalaskom. Neprestano se zadnjih godina govori o brojnim bićima pronađenima u našem pjeskovitom, zaštićenom i toplom Jadranu za koje dosad nismo baš imali prilike čuti, ili ne baš često, pa možda je i ovo biće jedno od takvih, nama 'novih'.

Argonaut ili pravog naziva 'argonauta argo' je zapravo mala hobotnica u školjci, neki ih zovu i papirnate školjke, zbog izgleda ženke koje napuhuju malu komoru s jajašcima, jer one, za razliku od ostalih školjki, svoje komore pune zadržanim balončićem zraka i koriste ih kako bi održale 'plovnost', odnosno isplutale ili potonule.

Žive u toplim, najčešće tropskim morima, ima ih i u oceanima, a za razliku od svojih rođaka, preferiraju morsku površinu od dna. Ipuštajući balončiče zraka putuju morem, a ovaj je argonaut, kako mu i samo ime govori, proputovao dalek put, sve do Vignja.

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Zavrelje bez vode

Zavrelje bez vode
"Zbog popravka kvara na vodoopskrbnoj mreži danas će bez vode biti Zavrelje u vremenu od 9.00 do 13.00 sati", ja...
Zavrelje bez vode