Županija Pelješac

DENTALNA HIGIJENA

ZAJEDNO PROTIV KARIJESA Svakom šestašu dentalna putovnica

DENTALNA HIGIJENA

- Cilj Nacionalnog povjerenstva jest smanjiti karijes u dječjoj dobi. Prema programu djeca s upisom u 6.razred  osnovnih škola dobivat će dentalnu putovnicu koja stomatolozima pomaze u svim postupcima a obveza djeteta bi trebala biti dolazak na preventivni pregled svakih 6 mjeseci.

Nužan je multidisciplinarni pristup a karijes je bolest s teškim posljedicama, jednako kao npr.diabetes. Zubne putovnice znace i nultu stopu tolerancije prema bolestima dentalne medicina. Zubne putovnice su dio usvojenog Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja - izjavila je predsjednica nacionalnog Povjerenstva  za djelatnost dentalne medicine pri Ministarstvu zdravstva RH Anka Jurišić Kvesić jutros u Stonu. Državni tajnik za zdravstvo dr Željko Plazonić je pojasnio:

-Svaki pacijent uoči transplantacije ili kardiokirurškog zahvata mora biti dentalno zdrav. Brojne su bolesti vezane s bolešću usne šupljine koje je važnije od dentalne estetike. Oralno zdravlje je bitan segment ukupnog zdravlja populacije.

Tijekom predavanja okupljenima se obratila i predsjednica Radne skupine za odnose s javnim ustanovama pri Ministarstvu zdravstva RH dr Ana Bekić:

-Zubni karijes je najraširenija bolest današnjice. Unatoč velikim financijskim teškoćama našeg zdravstva, pacijenti ipak dobivaju dobru dentalnu zaštitu kroz sve dobnd skupine. Mladi do navršene 18 godine imaju besplatnu skrb a da bi se karijes sveo na minimum, najvažniji su prevencija i kvalitetna edukacija svih dobnih skupina o oralnoj medicini.

Predavanje je održano u dvorani općine Ston i u slopu obilježavanja ožujka kao Mjeseca oralnog zdravlja dok je 20.ožujka Svjetski dan oralnog zdravlja.

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Đe si?

Đe si?
Objektivu Dubrovačkog vjesnika ne može promaći šetač Uvalom. Nakon jutarnje, donosimo i poslijepodnevnu špicu i ...
Đe si?