Županija Pelješac

DENTALNA HIGIJENA

ZAJEDNO PROTIV KARIJESA Svakom šestašu dentalna putovnica

DENTALNA HIGIJENA

- Cilj Nacionalnog povjerenstva jest smanjiti karijes u dječjoj dobi. Prema programu djeca s upisom u 6.razred  osnovnih škola dobivat će dentalnu putovnicu koja stomatolozima pomaze u svim postupcima a obveza djeteta bi trebala biti dolazak na preventivni pregled svakih 6 mjeseci.

Nužan je multidisciplinarni pristup a karijes je bolest s teškim posljedicama, jednako kao npr.diabetes. Zubne putovnice znace i nultu stopu tolerancije prema bolestima dentalne medicina. Zubne putovnice su dio usvojenog Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja - izjavila je predsjednica nacionalnog Povjerenstva  za djelatnost dentalne medicine pri Ministarstvu zdravstva RH Anka Jurišić Kvesić jutros u Stonu. Državni tajnik za zdravstvo dr Željko Plazonić je pojasnio:

-Svaki pacijent uoči transplantacije ili kardiokirurškog zahvata mora biti dentalno zdrav. Brojne su bolesti vezane s bolešću usne šupljine koje je važnije od dentalne estetike. Oralno zdravlje je bitan segment ukupnog zdravlja populacije.

Tijekom predavanja okupljenima se obratila i predsjednica Radne skupine za odnose s javnim ustanovama pri Ministarstvu zdravstva RH dr Ana Bekić:

-Zubni karijes je najraširenija bolest današnjice. Unatoč velikim financijskim teškoćama našeg zdravstva, pacijenti ipak dobivaju dobru dentalnu zaštitu kroz sve dobnd skupine. Mladi do navršene 18 godine imaju besplatnu skrb a da bi se karijes sveo na minimum, najvažniji su prevencija i kvalitetna edukacija svih dobnih skupina o oralnoj medicini.

Predavanje je održano u dvorani općine Ston i u slopu obilježavanja ožujka kao Mjeseca oralnog zdravlja dok je 20.ožujka Svjetski dan oralnog zdravlja.

Naslovnica Pelješac
HtmlNoArticles

Najnovije

Evo tko su ovogodišnji laureati

Evo tko su ovogodišnji laureati
U sklopu proslave 76. rođendana Slobodne Dalmacije koja se večeras održava Galeriji umjetnina dodijeljene su i t...
Evo tko su ovogodišnji laureati

Ekološka radionica na Lokrumu

Ekološka radionica na Lokrumu
U sklopu projekta “ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubr...
Ekološka radionica na Lokrumu