Županija Neretva

POSJET NERETVI

U SKLOPU POSJETA DNŽ Premijer obišao vojarnu "116. brigade HV" u Pločama

POSJET NERETVI
U sklopu posjeta Vlade RH Dubrovačko-neretvanskoj županiji i sjednice Vlade u Dubrovniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova obišao je danas 31. siječnja 2019. u Pločama vojarnu „116. brigade Hrvatske vojske“ i u njoj smještenu Satniju mornaričko-desantnog pješaštva.
 
U vojarni su ih dočekali  članovi Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.
Komodor Damir Dojkić  načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a održao je za uzvanike prezentaciju rada Hrvatske ratne mornarice, te je prikazan kratki film o Satniji mornaričko desantnog pješaštva. Ovom prigodom Satnija mornaričko desantnog pješaštva izvela je i kratki prikaz svojih sposobnosti u pokaznoj vježbi u kojoj je sudjelovao i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 
Nakon obilaska vojarne predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na inicijativu ministra obrane Hrvatska vojska razmještena i u Pločama što je, kako je naglasio, za zemlju dobro u sigurnosnom smislu ali je važno i u smislu doprinosa koji HV daje civilnim institucijama u sprečavanju elementarnih nepogoda. “Vjerujem da će sa ovakvom prisutnošću Hrvatske vojske, kao i novim radnim mjestima to biti doprinos i razvoju grada Ploče. Pohvaljujem i našu mornaričko-desantnu postrojbu na prezentaciji vježbe u kojoj smo vidjeli visoku pripravnost i sposobnosti Hrvatske vojske.”
 
Predsjednik Vlade je napomenuo i kako će posjet dolini Neretve iskoristiti  kako bi obišao radove na izgradnji Pelješkog mosta te kako se na sjednici Vlade koja će biti održana sljedećeg dana u Dubrovniku očekuje potpisivanje brojnih ugovora sa jedinicama područne i lokalne samouprave.
 
Ministar Krstičević istaknuo je kako ova Vlada ulaže u razvoj obrambenog sustava i jačanje Hrvatske vojske te je u tom smislu promijenjen teritorijalni raspored i Hrvatska vojska je razmještena u Dubrovačko-neretvansku županiju kako bi pridonijela sigurnosti i bila još više na pomoći lokalnoj zajednici. “Za nas su Ploče od strateške važnosti za Hrvatsku ratnu mornaricu, a Satnija mornaričko-desantnog pješaštva je upravo u funkciji mira i sigurnosti na ovom dijelu Dalmacije”, kazao je ministar te uputio čestitke na svemu što su pripadnici HRM-a napravili u godinu dana od kada su ovdje, od uređenja vojarne do dizanja sposobnosti koje su strateški bitne za Hrvatsku vojsku i državu.
 
Podsjetimo, Satnija mornaričko-desantnog pješaštva u sastavu je Flotile Hrvatske ratne mornarice, broji ukupno 158 pripadnika OSRH a čine ju tri voda pješaštva, Vod za potporu i Izvidničko-roniteljska desetina, uz mogućnost angažiranja razvrstane pričuve. Satnija razvija sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, u operacijama traganja i spašavanja i provedbi evakuacije na moru, obalnom rubu i otocima te provodi obuku razvrstane pričuve s ciljem dostizanja pune sposobnosti za zadaće MDP-a. Prvo svečano postrojavanje Satnije održano je 14. rujna 2018. u vojarni “116. brigade Hrvatske vojske”, u sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.
 
 
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije