Županija Neretva

ISPUNJEN PRVI ZAHTJEV PROSVJEDNIKA

SAD ODJEDNOM MOŽE? Opuzen će dobiti zdravstveni punkt za vikende i blagdane

ISPUNJEN PRVI ZAHTJEV PROSVJEDNIKA
U Opuzenu će se formirati zdravstveni punkt za posebna dežurstva, koji će građanima doline Neretve pružati zdravstvene usluge u danima vikenda i blagdana, kad ordinacije Doma zdravlja ne rade.
 
Svima kojima je potrebna liječnička pomoć na raspolaganju će biti liječnik, medicinska sestra i sanitetski prijevoz. Ta mini ambulanta će biti izdvojeni dio Doma zdravlja Metković i trebala bi početi s radom za oko dva mjeseca, nakon sređivanja papirologije s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, piše Slobodna Dalmacija.
 
Ambulanta će biti opremljena potrebnom zdravstvenom opremom, sukladno važećem pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.
 
To, među ostalim, podrazumijeva EKG uređaj s defibrilatorom, aparat za davanje kisika, boce s kisikom, ampulirane lijekove i lijekove za parenteralnu primjenu. Laboratorijske pretrage krvi će se obavljati CRP analizatorom, koji će biti sastavni dio opreme u novouređenom zdravstvenom punktu.
 
Naime, očekuje se izmjena spornog pravilnika o biokemijskoj djelatnosti koji dosad nije dopuštao provođenje krvnih pretraga izvan laboratorija.
 
Ova dobra vijest za sve stanovnike doline Neretve obznanjena je na sastanku gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i predstavnika građanske inicijative "Sinovi i kćeri doline Neretve" Ive Matičevića, u srijedu ujutro.
 
Tako je ispunjen prvi zahtjev s nedavnog prosvjeda građana, na kojem je od nadležnih institucija zatražena stalna dostupnost zdravstvenih usluga žiteljima doline Neretve. Upravo je stoga za lokaciju određen Opuzen, koji je u njezinu središtu, i jednako je udaljen od Metkovića i Ploča.
 
- Grad Metković je za poboljšanje zdravstvenih usluga osigurao 500 tisuća kuna kojima će se financirati prioriteti Doma zdravlja Metković, među kojima je svakako i ovaj zdravstveni punkt - kazao je gradonačelnik.
 
Podsjetimo, problem zdravstvene skrbi u Neretvi aktualizirala je nedavna tragična smrt devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića, koji je preminuo od streptokokne sepse u splitskoj bolnici, nakon što mu u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći nije pružena odgovarajuća medicinska skrb.
 
Devetogodišnjak je imao i tu nesreću što se razbolio tijekom vikenda pa mu nisu urađene laboratorijske pretrage jer biokemijski laboratorij subotom radi do podneva, a nedjeljom je zatvoren.
 
Dječak je bio kod svoje pedijatrice koja mu je u petak, 7. prosinca, prepisala antibiotik, no budući da mu nije bilo bolje, otac ga je vodio na pregled na hitnu pomoć u Metkoviću u nedjelju ujutro i kasno u noći na ponedjeljak.
 
Liječnice nisu ustanovile ništa alarmantno, da bi tek u ponedjeljak ujutro pedijatrica dr. Ksenija Kaleb utvrdila da je dječak životno ugrožen. Nakon toga je upućen helikopterom u KBC Split, gdje je nažalost vrlo brzo preminuo.
 
 
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije

FILM TJEDNA Nož u leđa

FILM TJEDNA Nož u leđa
Nakon polovičnog uspjeha osme epizode Star warsa 'The last Jedi', redatelj Rian Johnson iz visina znanstvene fan...
FILM TJEDNA Nož u leđa