Županija Neretva

STRUKA UTVRDILA PROPUSTE

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA Zbog smrti dječaka disciplinski postupak protiv metkovskih liječnika?

STRUKA UTVRDILA PROPUSTE
Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak da je završila postupak izvanrednog stručnog nadzora nad radom liječnika koji su od 7. do 11. prosinca 2018. zdravstveno zbrinjavali preminulog dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. Utvrdila je propuste u stručnom radu kod troje od deset nadziranih liječnika, a propusti se odnose na necjelovito izvanbolničko postupanje pri zbrinjavanju pacijenta.

Hina prenosi kako je stručno mišljenje doneseno sumirajući sve podatke prikupljene na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovara obavljenih s liječnicima tijekom nadzora, kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika, priopćeno je iz Hrvatske liječničke komore.

Na temelju tog stručnog mišljenja, nadležna tijela komore donijet će odluku o pokretanju disciplinskog postupka pred časnim sudom komore.

Iz Hrvatske liječnička komora podsjećaju da, na temelju svojih javnih ovlasti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o liječništvu te Pravilnika o stručnom nadzoru, nadzire isključivo stručni rad liječnika koji sudjeluju u pružanju neposredne zdravstvene zaštite.

"Komora ni na koji način ne relativizira ovaj tragičan događaj niti utvrđene propuste liječnika. Dodatno, dužni smo upozoriti da se organizacija i dostupnost zdravstvene zaštite na jugu Hrvatske trebaju unaprijediti u što skorije vrijeme kako bi se poboljšala zdravstvena skrb stanovništva te regije", istaknuli su iz HLK, prenosi Hina.

Hrvatska liječnička komora, kao strukovna organizacija liječnika, snažno se zalaže za odgovorno, etičko i profesionalno obavljanje liječničke profesije, kao i pružanje zdravstvene skrbi prema suvremenim standardima struke, stoji u priopćenju.


Zdravstvena inspekcija koja je istraživala okolnosti smrti 9-godišnjeg dječaka iz Metkovića ranije je utvrdila da nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina njezine kliničke slike te će slučaj proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu.
Vezano uz tragičan slučaj preminulog dječaka iz Metkovića, zdravstvena inspekcija je u pratnji stručnjaka provela inspekcijski nadzor, čije rezultate je analiziralo stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva.

- Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju mldb. G.B. te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Povjerenstvo zaključuje da kod mldb. G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike.

Povjerenstvo također zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split - stoji u zaključku Stručnog povjerenstva donesenog u svezi zbrinjavanja malodobnog dječaka.

Zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva će proslijediti na daljnje nadležno postupanje Državnom odvjetništvu.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

 
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije