Županija Neretva

PREMINUO ZBOG SEPSE

Državno odvjetništvo provodi izvide zbog smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića

PREMINUO ZBOG SEPSE
Dubrovačko-neretvansko Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide povodom smrti devetogodišnjeg dječaka, koji je zbog sepse uzrokovane upalom pluća 11. prosinca umro u splitskom KBC-u, gdje je prevezen iz Hitne službe u Metkoviću.
 
"Nadležno Državno odvjetništvo u Dubrovniku, Stalna služba u Metkoviću provodi izvide povodom smrti dječaka iz Metkovića", kratko je u četvrtak potvrdio Hini glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Vlatko Cibilić, piše Slobodna Dalmacija.
 
Dječak je bolovao od upale pluća, a zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja tijekom vikenda 8. i 9. prosinca roditelji su ga dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću, koja nije radila pa je vraćan kući.
 
Naime, Hitna je u Metkoviću prije je radila u sklopu Doma zdravlja, no 2011. je razdvojena i postala je samostalna zdravstvena ustanova, čija su se vrata zaključavala ako je dežurna ekipa s liječnikom i sestrom na terenu.
 
Dječak je u ponedjeljak s Hitne poslan pedijatru u Dom zdravlja, a potom je helikopterom prebačen u splitski KBC, bez da su mu do tada ijednom vađeni laboratorijski nalazi.
 
Navodno je dovezen s gripom, odnosno gnojnim streptokokom koji je uzrokovao velike probleme na njegovim organima. Uslijed upale razvila se sepsa te je dijete umrlo u bolnici.
 
Mediji neslužbeno navode da je inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore utvrdio je niz propusta liječnika.
 
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da je inspekcija završila svoje izvide, da će pisano izvješće predati kad bude gotov nalaz obdukcije, a odbio je komentirati neslužbene informacije kako je inspekcija utvrdila da su liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći napravili propust jer nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta i uputili ga u bolnicu.
 
"Odgovornost je potrebna na svim razinama - od liječnika i sestre, preko ustanove u kojoj se liječi pa do samog vrha, uključujući i samog ministra. Pričekajmo izvješće, a neslužbena naklapanja ne bi bilo primjereno komentirati", rekao je Kujundžić.
 
Mediji su otkrili i da je u Metkoviću prije dvije godine umrla i petogodišnja djevojčica, nakon što je također bila vraćena s Hitne.
 
Zbog ovih tragičnih događaja prosvjeduju građani Metkovića, a u srijedu je građanska inicijativa "Mame i tate iz Metkovića i okolice" održala miran prosvjed pred metkovskim Domom zdravlja.
 
Na skupu se od Ministarstva zdravstva tražilo da se što brže riješi problem s nedostatkom uređaja CRP/streptokok analizatora te hitna izmjena pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata.
 
 
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije