Županija Neretva

ČIŠĆENJE PODMORJA

HRM I EKOLOZI U ZDRUŽENOJ AKCIJI Za čišći akvatorij Ploča

ČIŠĆENJE PODMORJA
I Ploče imaju svoje plaže. Premda je rujan pune su kupača. Svi pločanski kupači znaju točno gdje je čije mjesto, koji je čiji kamen. Dolazimo ovdje čitavo ljeto, nema nikakve razlike od Gradca ili Zaostroga -kaže nam jedna postarija Pločanka koju smo zatekli na odlasku jer je već bilo zavrućilo. Sve kupače u srijedu ujutro iznenadila je akcija čišćenja podmorja koja je održana u okviru obilježavanja obilježavanje 27 obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

Tako će pločanska plaža biti još čišća i urednija nakon ove velike akcije u kojoj su sudjelovali ronitelji Udruge 4. Gardijske brigade, ronitelji Udruge „Periska“ – Ploče i Leut Blace te ronitelji HRM-a. Vrijeme im je išlo na ruku, topla voda i bonaca omogućavali su im da izvuku hrpe otpada. A bilo je tu svega i svačega, guma, plastike, boca svakovrsnog komunalnog materijala.

- Zadovoljni smo što se čisti podmorje. Na ovoj plaži se kupamo čitavo ljeto i lijepo nam je. Eto vidite ove borove. Odlična je hladovina a i more je ispravno za kupanje, kaže nam Milan Omčikus koji se sa suprugom Desankom ponekad kupa i na novoj plažu koju zovu pločanska Copacabana. To je jako lijepo uređen prostor. Posebno mi je drago što su ostali stari borovi pa ima dosta hladovine-kazuje nam.

- Ovdje se kupamo prije podne a poslijepodne idemo u Baćinu jer je zaštićeno od maestrala. Plažu bi još malo trebalo renovirati. Čuo sam da će se to raditi naredne godine. Ali i ovoj je svakako hvale vrijedna akcija, jednoglasni su Milan i Desanka.

- Povodom dana HRM-a koji se održava u Pločama organizirana je ova ekološka akcija. Roni se na dvije lokacije, stara gradska plaža Ploče i novouređena sportska lučica iza sportske dvorane. Sudjeluje dvadesetak ronilaca neki sa ronilačkim aparatom a neki sa bocama, pojasnio nam je tajnik ronilačkog kluba Periska Ploče, Josip Ostojić.

Naviše se izvlači komunalni otpad, bodem gume, teće. Dosta je i boca s obzirom na specifične kurente koji ovdje vladaju. Imamo tri pritoke, Neretvu, Crnu rijeku i dotok vode iz Baćinskih jezera-govori nam Ostojić, dok ronioci vade pune maže otpada.
- Eto vidite svake godine radimo ekološke akcije a smeća i otpada uvijek ima- kaže nam.

Među roniteljima je i Klemski Urlić. Kaže da se nije umorio a izvukao je iz podmorja nekoliko vrećapunih starih boca. A pronašao je dosta gume i plastike te ribarskih mreža.

– More je stvarno dobro za ronjenje-rekao nam je Klemsi prije zarona u podmorje gdje ga čekaju hrpe otpada koje treba pokupiti.
Stalna kupačica na pločanskoj plaži je i Jolanda Marević. Ne boji se nikakvih zagađenja a ljudi svašta pričaju.
- Kao da vam je bolje u Gradcu. Samo su tamo velike gužve- kaže nam Jolanda. Ona se na pločanskoj plaži kupa čitavo ljeto. Započinjem u petom mjesecu a završavam u jedanaestom, reći će Jolanda.

Sa akcijom čišćenja podmorja zadovoljan je i zamjenik gradonačelnika Ploča Zoran Majstrović.

- Ovo je hvalevrijedna akcija koju organiziraju HRM i naša udruga Periska. Do sada smo imali korektnu suradnju sa pripadnicima Hrvatske vojske i nadam se da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti, kazao je Majstrović. Uređenje pločanskih plaža bitno je za turističku ponudu grada ali to je i dodatni sadržaj za naše građane. Voska nam je izašla u susret prilikom uređenja lokaliteta plaže. To je suradnja koja traje i koja će se nastaviti, zaključio je Majstrović.
Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije

Večeras bez vode Orsan, a sutra dio Gruža

Večeras bez vode Orsan, a sutra dio Gruža
Prema obavijesti iz gradskog komunalnog poduzeća Vodovod Dubrovnik, zbog interventnih radova na vodoopskrbnoj mr...
Večeras bez vode Orsan, a sutra dio Gruža

Dođite i imenujte zvijezdu !

Dođite i imenujte zvijezdu !
Večeras su u organizaciji URU instituta organizira "Dubrovačka večer astronomije". manifestacija se održava na t...
Dođite i imenujte zvijezdu !