Županija Neretva

UDRUŽILI SE KINESKI I ZADARSKI PODUZETNICI

PROJEKT OD 100 MILIJUNA EURA Kula Norinska dobiva tvornicu električnih automobila i skutera

UDRUŽILI SE KINESKI I ZADARSKI PODUZETNICI

Mala općina Kula Norinska, s oko 2 tisuće stanovnika, dva milijuna kuna izvornih prihoda i nedovoljno razvijenim gospodarstvom, pred velikim je promjenama. U to mjesto na desnoj obali Neretve, udaljeno nekoliko kilometara od Metkovića, kineski investitor Karl Soong i zadarski poduzetnik Mladen Ninčević preko svoje tvrtke Green Tech Group zajedno ulažu u tvornicu električnih automobila i skutera namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe, donosi Poslovni.hr.

Investitori u poslovnu zonu Nova Sela potpisali su s općinom Kula Norinska 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta, nakon provedenog javnog natječaja. Projekt izgradnje tvornice će se odvijati u tri faze, planirane kroz narednih deset godina. U tom bi razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, koje će općina potom uložiti u infrastrukturu. Planirano je da Soong i Ninčević ulože u projekt oko 100 milijuna eura, i to bez traženja statusa strateškog investitora ili bilo kakvih pogodnosti. 

Načelnik općine Nikola Krstičević izjavio je kako je ukupno investiciju zasad nemoguće predivdjeti, no da će u prvoj fazi  biti posla za oko 50 ljudi, a potom i više od 500, ovisno o potrebama i vrsti proizvodnje. 

Realizacija projekta zamišljena je tako da investitor u prvoj fazi dostavi zahtjev za infrastrukturom koju treba izgraditi. Zatim općina, sukladno projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli koju posjeduje, za gradnju infrastrukture raspisuje javni natječaj, odabire izvođača te gradi tu dionicu. Taj trošak platit će investitor, a u tom iznosu općina će izbrisati  hipoteku s tog dijela zemljišta, sukladno potpisanom sporazumu.

Umjesto prvotnog plana da se proizvodnja smjesti u Metković odabrana je Kula Norinska zbog položaja - nalazi se na sjecištu autoputa A 1 i VC koridora kroz BiH, a u blizini je i Luka Ploče. 

Investitor Karl Soong (pravim imenom Xuegao Song) osnivač je Poly International Group, kineske kompanija za proizvodnju električnih proizvoda za kućanstvo i električnih vozila. Mediji navode kako je Soong vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svjetski rekord u prevaljenoj duljini za jedno punjenje baterije od litija. Kako je izjavio u intervjuu portalu Zadarski.hr, Soong je u Hrvatsku došao želeći kupiti tvrtku Mate Rimca, u čemu nije uspio. U međuvremenu  se povezao s poduzetnim Mladenom Ninčevićem, kojeg sudski registar navodi kao aktivnog člana uprave u čak dvadesetak tvrtki.

Naslovnica Neretva

Najčitanije

NK Neretva Metković više ne postoji

NK Neretva Metković više ne postoji
Nogometni klub Neretva Metković više ne postoji. Dana 22. ožujka nad tim klubom je otvoren i istog dana zatvoren...
NK Neretva Metković više ne postoji

Najnovije