Županija Korčula

SLATKI KOLAČ, JOŠ SLAĐA NAGRADA

Rosana Jurjević i Nikolina Bratić pod mentorstvom profesorice Katarine Marelić osvojile zlatnu medalju za najbolji medenjak

SLATKI KOLAČ, JOŠ SLAĐA NAGRADA
Prošlog je tjedna u Tuheljskim toplicama održan 8. INTERSLAST, Međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, i konditorstva na kojem su Korčulanke iz Srednje škole Petar Šegedin osvojile zlatnu medalju za najbolji medenjak.

Tema ovogodišnjeg Interslasta bio je med, a učenice 2.D. razreda Rosana Jurjević i Nikolina Bratić, na čelu s mentoricom Katarinom Marelić, dokazale su da i Korčulani znaju kako uspješno, inovativno i ukusno umiješati med u kolače.

- Ovo je školi treća godina da nastupa na Interslastu, a ove smo se godine natjecali s tortom od meda i medenjakom. Naš se medenjak posebno istaknuo ne samo okusom, već i načinom izrade. Medenjaci su inače prazni ili punjeni, ali mi smo se dosjetile napraviti ih malo drugačije. Začinile smo ih začinskim biljem timijanom, spajali domaćim pekmezom od šljiva, a na kraju smo ih glazirali čokoladom. Osvojile smo zlato u kategoriji juniora. Nagrada nam puno znači, osim što je motiv za daljnji rad, nagrada je i dokaz da nešto radimo dobro“, objasnila je mentorica Katarina Marelić koja nam otkriva kako je zajedno s učenicama razvila ideju o korčulanskom medenjaku. I Rosana i Nikolina su izvrsne učenice, priznaje Katarina, uvijek zainteresirane i s mnoštvom ideja, a njihovu je interakciju s mentoricom prepoznala i predsjednica žirija Dragica Lukin, inače predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, istaknuvši inovativnost, modernost i vrhunsku izvedbu korčulanskog medenjaka.

Osmi Interslast u suradnji s Udrugom kuhara Krapinsko-zagorske županije ove je godine okupio oko 300 sudionika većinom slastičare iz Hrvatske i Slovenije, ali i Austrije, Turske, Tunisa, Italije i Nigerije. Osim natjecateljskog dijela na kojem se natjecalo čak 95 ekipa u 6 kategorija, na kongresu su održana i brojna predavanja i paneli posvećeni medu, a Korčulanke su zlato osvojile u konkurenciji od 15 ekipa.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

"Meštar" ukrao persijane?!

"Meštar" ukrao persijane?!
Nas sugrađanin (podaci poznati redakciji) požalio nam se da mu je meštar ukrao persijane. Naime, nakon što je po...
"Meštar" ukrao persijane?!