Županija Korčula

EUROPSKI VINSKI VITEŠKI RED U KORČULI


Službeno otvorena Europska berba grožđa

EUROPSKI VINSKI VITEŠKI RED U KORČULI
Jučer su Korčulani prisustvovali neobičnom i zanimljivom događaju, službenom posjetu Eurospkog vinskog viteškog reda i Konzulata hrvatskog vinskog viteškog reda. Vinski viteški red nastavlja se na tradiciju viteškog reda sv. Jurja iz 14. stoljeća, a obnovljen je 80-ih godina prošlog stoljeća u gradu Željeznom u pokrajini Gradišće u Austriji. Vinski viteški red pod patronatom Habsburg-Lothringen okuplja preko pet tisuća članova u 24 zemlje Europe koji se zalažu za vinsku kulturu s ciljem unapređenja i širenja spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na europskoj kulturnoj osnovi.

Jučer su članovi reda, obučeni u viteške ornate i odore, sa zastavom viteškog reda i nazočnih konzultanata, mačem hrvatskog konzulata i ceremonijalnim štapom održali svečani mimohod ulicama Korčule uz pratnju gradonačelnika Andrije Fabrisa nakon čega je uslijedila i sveta misa koju su u katedrali Svetog Marka predvodili župnik župe Sv. Marka don Frano Kuraja, monsignor Nikola Uravić i monsignor Petar Zeba. Nakon održane mise, uz zvukove hrvatske, europske i viteške himne, održana je Viteška svečanost primanja, akreditacije novih članova u Europski vinski viteški red i promaknuća, intronizacije članova u više stupnjeve. Primljena su dva nova člana u vinski viteški red, a petorica starijih članova iz prvog stupnja pripravništva prešli su u drugi stupanj savjetnika.

Istog dana u popodnevnim satima ispred crkvice Sv. Križa u Lumbarajskom polju svečano je proglašena Europska berba grožđa za sve zemlje Europe. Svečanosti su prisustvovali Consul primus senatus Europskog vinskog viteškog reda, Magister generalis prof. Alfred Rákóczi de Tombor-Tintera, Senator i 1. Prokonzul hrvatskog Konzulata vitez Stjepan Šafran, Senator dr. Hubert Weber iz Luksemburga, Senator EU i 1. Prokonzul slovenskog Konzulata, vitez Tomislav Kovačič, Senator i Prokonzul Štajerske, vitez Alois Paul, Senator i Prokonzul Slovačke, vitez Stanislav Kamenar, Prokonzul Sjeverne Makedonije, vitez Dimitar Bozadjiev te 2. Prokonzul za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Ćorić. Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić, a blagoslov trsa predvodio je župnik župe Sv. Roka don Vlado Markić.

„Ovo je veliki događaj za Korčulu, Lumbardu i Hrvatsku, početak berbe za cijelu Europu otvoren je u fantastičnom Lumbarajskom polju među autohtonom sortom grk. Kao rođeni Lumbarjanin ja sam iznimno ponosan, mislim da je ovaj događaj značajan za cijeli otok, a zelene i plave boje ovog jedinstvenog polja dale su prave kulise ovom događaju“, ispričao nam je Ivo Lipanović, dirigent i ravnatelj splitskog HNK, Lumbarjanin te član Europskog vinskog viteškog reda.

Kako doznajemo od Lipanovića, članom viteškog reda mogu postati i osobe koje nisu vinari i vinogradari, bitno je da član pridonosi redu svojim iskustvom i značajem kojeg uživa u društvu. Članstvo povezuje vinare, vinogradare i sve ljubitelje vina, druženjem razmjenjuju ideje, iskustva te razvijaju kulturu viteštva i dobrote. Blagoslovi trsa i otvaranje berbe svake se godina održavaju u drugoj državi, a nakon svečanosti okupljeni su produžili do restorana Maestral na degustaciju čuvenog grka.

Tekst i foto Dora Lozica
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja
Zbog toga što je kao sudionik cestovnog prometa, kršenjem propisa iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je ...
Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja