Županija Korčula

OTVOREN OSMI KORKYRA BAROQUE FESTIVAL

Tradicionalna izvedba barokne moreške

OTVOREN OSMI KORKYRA BAROQUE FESTIVAL
Od 31. kolovoza do 14. rujna, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture, osmu će godinu za redom stare crkve, samostani, trgovi, pjacete i štrade otoka i poluotoka ugostiti najbolje hrvatske i svjetske soliste i ansamble u interpretaciji barokne glazbe u sklopu svjetski poznatog Korkyra Baroque Festivala.
Kao i svake godine prilikom otvaranja Korkyra Baroque Festivala, u subotu se u Ljetnom kinu u Korčuli tražilo mjesto više na izvedbi već tradicionalne barokne moreške. Viteški ples moreška u izvedbi KUD-a Moreške i Hrvatskog baroknog ansambla, za ovu se priliku pleše uz baroknu glazbu skladatelja Ivana Josipa Skendera koji je u subotu bio i u ulozi dirigenta.
Ove godine Korčulanski barokni festival trajat će od 31. kolovoza do 14. rujna, a osim šetnje kroz čaroban ambijent starog grada Korčule čije će stoljetne zidine uz svijetlost svijeća i miris voska pružiti privremeni dom majstorskim komadima iz baroknog doba, festival će se održati i u drugim mjestima na otoku i poluotoku. Tako će se festival realizirati i u Veloj Luci, Pupnatu, Orebiću, Stonu i Trpnju.
Osmo izdaje festivala prigodnima riječima otvorila je umjetnička direktorica festivala Laura Vadjon koja je ujedno i voditeljica, koncert majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, rezidentnog ansambla Korčulanskog baroknog festivala. Publiku je pozdravio i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te vlasnik Palače Lešić-Dimitri, g. Michael Unsworth koji je najveći sponzor i idejni tvorac festivala.
Osmi Korkyra Baroque Festival okuplja i u Korčulu dovodi najprestižnije svjetske i domaće ansamble, soliste i specijaliste za baroknu glazbu, zvučna imena klasične glazbe poput Jana Čižmara na lutnji i baroknoj gitari, Marte Kratochvilove na poprečnoj flauti, Olivera Webbera na violini i mnogo drugih iz Hrvatske, Europe i svijeta. Svjetski poznati barokni komadi izvodit će se na autentičnim lokacijama katedrale Sv. Marka, Sv. Nikole, Svih Svetih, u dvorištu palače Arneri, na Vrniku u crkvi Gospe od Škoja, u atriju Gradske vijećnice, ali i u Stonu u tvrđavi Kaštio, u crkvi Sv. Josipa u Veloj Luci, u Orebiću u crkvi Pomoćnice kršćana i Anuncijati, u Trpnju na pjaceti te u Pupnatu u crkvi Gospe od Sniga. Na taj se način promoviraju otočne i poluotočne crkve, palače i trgovi kao spomenici kulture ali i Korčula i Pelješac u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks.
Tek nekoliko godina bilo je potrebno ovom mladom festivalu da izađe iz svojih okvira i osvoji pohvale i srca svjetskih stručnjaka, glazbenika, hrvatskih institucija i ono što je najteže – Korčulana. Sve veći broj posjetitelja svake godine opravdava njegovo postojanje, a sve detalje i cijene karata potražite na www.korkyrabaroque.com
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja
Zbog toga što je kao sudionik cestovnog prometa, kršenjem propisa iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je ...
Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja