Županija Korčula

PRIJATELJSKI ODNOSI

TRADICIONALNI KATARSKI JEDRENJAK U KORČULI Katarci došli promovirati Mundijal 2022.

PRIJATELJSKI ODNOSI
Na zapadnoj je rivi Korčulane jučer dočekao nesvakidašnji prizor: tradicionalni, 40 metara dugi katarski jedrenjak Fath Al Khair uplovio je u Korčulu s ciljem promocije nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se održati u Državi Katar u studenom i prosincu 2022.

Desetak članova posade na čelu s kapetanom broda Muhamed Al Sadaom i veleposlanikom Države Katar u Hrvatskoj Naserom Hamadom Al Khalifom, iskrcalo se na korčulansku rivu u društvu državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frana Matušića, člana međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Katar Ranka Ostojića, zamjenika gradonačelnika Korčule Ivana Šale, direktorice Turističke zajednice Korčule Hane Turudić te brojnih zainteresiranih posjetitelja kao i najmlađih članova Nogometnog kluba Žrnovo. Nakon pozdravnih riječi, za goste morešku su odigrali članovi HGD-a Sv. Cecilija, a okupljeni su imali priliku zaviriti u drveni katarski jedrenjak te se fotografirati uz rekvizite nadolazećeg svjetskog prvenstva.

Dobri odnosi Korčule i Katra nisu novost, već je nekoliko puta šeik Hamad bin Kalif Al Thani, multimiljarder i nekadašnji katarski emir, posjetio Korčulu za koju kaže kako mu odgovara zbog smirenosti i opuštenosti, a neslužbeno doznajemo kako je baš on zaslužan da katarski jedrenjak za jedinu luku na koju će pristati u Hrvatskoj odabere baš Korčulu. Dobrim odnosima s Katrom može se pohvaliti i Republika Hrvatska.

„Hrvatska ima vrlo dobre odnose s Državom Katar, pripadamo skupini prijateljskih zemalja ove bogate zemlje i to je dobro za nas, ali i za njih jer imaju problema sa susjedskim odnosima. Naši su odnosi toliko unaprijeđeni da danas imate nekoliko letova dnevno iz Hrvatske za Dohu, a građanima Hrvatske ne treba viza za Katar. Veselim se Svjetskom nogometnom prvenstvu, nakon što smo prošle godine bili drugi, nadam se da ćemo 2022. u Katru biti prvi“, otkriva nam Ranko Ostojić, član međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Katar.

Jedrenjak Fath Al Khair putovat će ukupno četiri mjeseca i preći će gotovo pet tisuća nautičkih milja. U Hrvatsku je uplovio nakon Turske, Grčke i Albanije, a danas će napustiti Korčulu u smjeru Italije, točnije Venecije. Dogodine, jedrenjak će se zaputiti na još jednu promo-plovidbu tijekom koje će posjetiti Francusku, Španjolsku, Portugal, Maroko, Alžir i Tunis.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja

Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja
Zbog toga što je kao sudionik cestovnog prometa, kršenjem propisa iz nehaja izazvao prometnu nesreću u kojoj je ...
Uvjetno osuđen zbog nesreće iz nehaja