Županija Korčula

SVJEDOČANSTVA PREŽIVJELIH LOGORAŠA

GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA U Korčuli prikazan film o Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata

SVJEDOČANSTVA PREŽIVJELIH LOGORAŠA
U četvrtak navečer je u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli prikazan igrano dokumentarni film “Glavu dole, ruke na leđa” u kojemu preživjeli logoraši pričaju u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata,te odvođenju hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore u kojima su proveli devet mjeseci zvjerskih mučenja.Autor filma,redatelj,scenarist i producent je branitelj Stipe Majić Pipe.U dvorani su bili i brojni sudionici Domovinskog rata s otoka Korčule.
 
Posjetiteljima se je obratio Predrag Mišić Peđa, vukovarski branitelj koji je preživio 269 dana mučenja u srpskim logorima i jedan od 25 aktera u filmu. Zahvalio je Stipi Markovini iz Lumbarde,Mladenu Živkušiću iz Korčule i korčulanskom gradonačelniku Andriji Fabrisu, koji su omogućili prikazivanje filma, i svake godine skupa s Općinom Lumbarda organiziraju besplatno ljetovanje za 30-tak vukovarske djece.
 
Bivši logoraš je na kraju filma poručio koliko je truda i novaca uložio autor filma Stipe Majić Pipe,branitelj s Trpinjske ceste, prikazavši da svjedočanstva ostanu zabilježena u povijesti za hrvatski narod jer je nas svakim danom sve manje,rekao je Peđa,naglaskom da oni nikoga direktno ne osuđuju,nego govore što su preživjeli u devet mjeseci nakon zarobljavanja u Vukovaru u studenom 1991,a do danas Hrvatska država nije smogla snage, volje i želje da za ovaj zločin podnese bilo kakvu prijavu, da se zločinci privedu pravdi. Na kraju filma mnogi su imali priliku kupiti majicu ili knjigu o Vukovaru i tako pomoći troškovima filma.

 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu
Oko 15:50 sati došlo je do teže prometne nesreće u Dračama na Pelješcu. U nesreći je sudjelovalo sanitetsko vozi...
Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu