Županija Korčula

DJELO RUKU ARMANA MARELIĆA

FOTO LICA KORČULANSKOG ADVENTA Najljepše jaslice na čak četiri kata na Korčuli

DJELO RUKU ARMANA MARELIĆA
Da se najljepše i najkompleksnije jaslice na cijelom otoku mogu vidjeti u Žrnovu, u domu inžinjera građevine Armana Marelića, već je poznata činjenica. No, Armano je ove godine nadmašio i iznenadio sam sebe, napravio je jaslice koje se protežu od vrha do dna božićnog drvca, odnosno na četiri etaže.
 
Armano Marelić (38) Korčulanima je poznat iz nogometnih krugova budući da je dugogodišnji igrač i trener kako velikog tako i malog nogometa, a ova će priča pokazati i njegovu drugu stranu koja je, kaže, mnoge iznenadila. Armano ističe kako su ga još od djetinstva zanimali detalji, makete, drveni brodovi i avioni, a prve je jaslice napravio sasvim slučajno prije četiri godine. Te 2014. majka i otac su mu završili u bolnici gdje su proveli Božić i Novu godinu, pa je Armano u društvu prijatelja Gorana dolučio napraviti jaslice kako bi s nečim zaokupio misli. Te su prve jaslice, prisjetio se Armano, odmah bile nekako dobre, drugačije, imale su i jezero i most i kućicu, štalicu, pa ga je taj neočekivani završni proizvod potaknuo napraviti jaslice i u narednim godinama. Armano je imao sve više ideja, a jaslice su rasle, uskoro im je promijenio i lokaciju kako bi dobio što više mjesta, a prošle je godine njegova vizija Isusovog rođenja sa slapovima, ogradama, domaćim životinjama i mnoštvom detalja postala hit na društvenim mrežama. Armano je mislio kako ne može bolje od toga, a onda je napravio jaslice na četiri etaže koje su zapravo ujedno i božićno drvce, teško je objasniti, trebate vidjeti!
 
Sve je počelo potragom za savršenim borom koja je trajala danima, a izrada jaslica trajala je osam dana. Armano je radio nakon posla ili rano ujutro jer mu najviše odgovara potpuni mir. Budući da je inžinjer građevine, sve četiri etaže su prilično stabilne, a ističe da dok traje proces izradnje ni sam ne zna kako će izgledati završni proizvod, tako je ove godine prikaz porođenja, odnosno štalica s Isusom, Marijom i Josipom završila na vrhu božićnog drvca. Etaže povezuju spiralne stepenice koje je Armano izrađivao dva cijela dana i to od stotine malih komadića drva. U dnu jaslica nalazi se fascinantno jezero na tri etaže sa slapovima. Izrada jezera i slapova bio je posebni izazov za Armana, u početku je razmišljao jezero nacrtati na stiroporu, ali to mu se činilo previše jednostavno. Kako je u to vrijeme plastificirao barku, dosjetio se napraviti jezero od smole. Napravio je kalup od stiropora te u sobi u potkrovlju, u kojoj izrađuje detalje svojih jaslica, ulijeva smolu u kalup. Međutim, smola je otopila sve slojeve stiropora te je probila do plastike na dnu, smijući se prisjetio Armano, a cijela je kuća danima neugodno mirisala. Takvih pokušaja u procesu izrade ima, ali ne mogu obeshrabriti Armana, pa je kupio staklenke za kolače i u njih ulijevao smolu. Kad se stisla, bojao ju je plavom akrilnom bojom dok je bijelim ljepilom i vatom dočarao pjenu. Jaslice imaju stotine detalja, a gotovo sve je napravljeno ručno od prirodnih materijala. Ponekad, priznaje Armano, neku sitnicu na koju naleti kupi gotovu, a ponekad neku ideju skupi na internetu pa je prilagodi svojoj ideji i mogućnostima.
 
„Nikad ne znam kako će jaslice na kraju izgledati, puštam maštu da me sama odnese. Dok sam u procesu izgradnje to mi je izazov, ponekad je i stresno, razmišljam kako ću izvesti neki detalj. Kako se bližim kraju i jaslice dobijaju svoje finalne obrise pa samo dorađujem detalje. Ne volim prosječnost, ne volim jednostavnost u bilo čemu, a period Božića i Nove godina su mi najdraži dio godine kad imam najviše inspiracije. Kad su jaslice gotove, osjećam se nekako čudno. Cijelo vrijeme se trudim i čekam kako će to na kraju izgledati, i onda kad je gotovo nakon po ure kao da nisam ništa ni radio. Treba mi neki novi, veći izazov“. – iskreno je priznao Armano.
 
A veći izazov bi svakako bio instalacija jaslica u župnoj crkvi Sv. Martina u Žrnovu koja čeka nečiji kreativniji dodir. Zašto ne bi Žrnovci imali najljepše jaslice na otoku, a Armano bi imalo na raspolaganju više mjesta, materijala i mogućnosti za razvijanje svojih ideja kojih ne manjka? Armano je već razmišljao kako bi napravio crkvene jaslice, ideje mu sežu od tradicionalnih do modernih, pa je spomenuo kako bi napravio jaslice s detaljima točno opisanim u Bibliji koje pratu priču o Isusovom rođenju. Napravio bi i npr. jaslice na tri etaže koje su svaka u svom vremenu, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a razmišljao je napraviti i kaskadne jaslice, na padini kućice koje bi povezao biblijskim motivima i seoskim običajima, a u dnu skromnu štalicu. Ideja ima napretek, Armano samo čeka nečiji poziv.
 
Iako tijekom izrade jaslica u Armanovoj kući bude potpuni nered, sve puno zemlje, drva, mahovine i ljepila, njegovi roditelji ponosni su na Armanovo umijeće. Najveći su mu pomagači, ističe, nećak Jakov koji je jako strpljiv i sam ima dara za izradu i rad s detaljima, te naravno majka koja uvijek u blizini nadgleda izradu i peče kolače. Armano voli kad mu prijatelji i poznanici pohvale jaslice, ali komentari ljudi koje osobno ne poznaje mu nisu omiljeni, iako su uglavnom pozitivni. Unatoč tome, Armano je poznat diljem otoka, a radujemo se njegovim budućim jaslicama u većim okruženjima i s većim mogućnostima.
 
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije