Županija Korčula

U NAZOČPN OSTI SVIH KORČULANSKIH ŽUPNIKA

Obilježena 1700.obljetnica sv.Martina

U NAZOČPN OSTI SVIH KORČULANSKIH ŽUPNIKA

Sveti Martin je jedan je od najomiljenijih korčulanskih svetaca. Na vižiju, odnosno dan prije blagdana Sv. Martina koji se obilježava 11. studenoga na dan njegovog pogreba, Korčulani su posjećivali kuće svojih sugrađana pjevajući tradicionalnu kolendu, čašćeći se mladim vinom, priklama i lojenicama, dok je u Žrnovu, čija župa ponosno nosi ime baš ovog sveca, prošlog petka raznolikim programom obilježena 1700-ta obljetnica od rođenja Sv. Martina.

Nakon misnog slavlja na kojem su prisustvovali svi župnici otoka Korčule kao i dr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski, u Arhivskom sabirnom centru Korčula- Lastovo koji se nalazi odmah uz crkvu, prisustvovali smo otvorenju izložbe Na pridiku i poduku te predstavljanju knjige Prešućeni rat Tonka Barčota.

„Sve je započelo projektom Europeana koji se provodi u našem arhivu, ali i diljem Europe već dvije godine. Europeana povodom stote obljetnice od početka, odnosno završetka I. svjetskog rata, od 2014. do 2018. prikuplja obiteljske fotografije, uspomene, osobne sitnice i priče iz rata na jednom mjestu-na internetu. U projektu sudjeluje više od 20 država Europe te šest gradova u Hrvatskoj među kojima je i Korčula“. – objasnila je Maja Haraminčić Cebalo, zaposlenica arhiva.

Europeana je iznjedrila izložbu znakovitog naslova Na pridiku i poduku u kojoj možemo vidjeti sva lica Mratinske glavice od davne prošlosti do danas. Budući da je odmah pokraj crkve gdje se održavaju pridike svećenika, u današnjoj arhivskoj zgradi bila pučka škola u kojoj su se održavale poduke, možemo zaključiti kako je Mratinska glavica nekad bila središte društvenog i kulturnog života Žrnova. Ova izložba je spoj dva zaljubljenika u Žrnovo Tonka Barčota, voditelja sabirnog centra, i Postranjanina Vinka Didovića, poznatog klapskog estradnjaka, obilježila je i Dan Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, a bit će otvorena do 31. siječnja svakog radnog dana od 8:00 do 15:00 sati u prostorijama arhiva.

„Knjiga Prešućeni rat, Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu, ne bavi se velikim pitanjima poput tko je kriv ili jesu li okolnosti mogle biti drugačije, bavi se pitanjima koja na prvi pogled nisu bitna na zajednicu. Bavi se motivima ljudi koji su išli u rat, neki su bili primorani, neki su išli s idealima, bavi se njihovim pričama, sjećanjima, događajima koji su ih pratili dugo nakon što je rat završio. Knjiga je nastajala četiri godine koliko sam proveo prikupljajući informacije i priče stvarnih kazivača koji su rat doživjeli i preživjeli. Svrha ove knjige je da ne izgubimo kontakt s ljudima koji su podnijeli I. svjetski rat, koji su nosili to teško breme za svih nas“. – naglasio je autor Tonko Barčot.

Budući da će se Europeana provoditi i naredne dvije godine, Tonko je pozvao sve prisutne da se uključe bilo kakvom fotografijom, pričom ili informacijom o ljudima koji su preživjeli rat. Knjiga se može kupiti u arhivu svaki radni dan po cijeni od 200 kuna.

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije