Županija Dubrovnik

JOŠ UVIJEK NIZ NEPOZNANICA U VEZI PLJAČKE NA AERODROMU

Ako nije pljačkao sin Katušić, tko je zapravo suvozač sa skutera?

JOŠ UVIJEK NIZ NEPOZNANICA U VEZI PLJAČKE NA AERODROMU
Nakon što su kao osumnjičenici za drsku oružanu pljačku u Zračnoj luci Dubrovnik uhićeni otac i sin Antun (46) i Antonio (22) Katušić, kojima je sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda u petak 25. listopada odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana, u javnost sve više "cure" podaci iz kriminalističke istrage koja je nastavljena neovisno o pravosudnoj istrazi pljačke koja se, podsjetimo, dogodila u ponedjeljak 21. listopada oko 7,40 sati. Nakon što je Jutarnji objavio snimke nadzorne kamere na platou ispred upravne zgrade dubrovačke Zračne luke u Čilipima, iako nisu stručnjaci i za to nemaju posebni računalni program, mnogi biometerijski uspoređuju zamaskirane osobe na snimcima s fizičkom konstitucijom oca i sina.

Uz podatak kojeg su nam naši pouzdani izvori potvrdili, da dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo trenutačno ima samo "tanke dokaze" za Antonia Katušića, doznali smo da je upravo stoga bilo upitno hoće li sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku uopće i odrediti istražni zatvor u trajanju do 30 dana, kao što ga je bez velikih dvojbi odredio ocu. To je za mnoge još jedna indicija kako je u pljačku uključena najmanje još jedna osoba, možda ne samo kao logistika nego i kao jedan od razbojnika na motociklu!?
Inače, nakon određenog istražnog zatvora, motocikl iz pljačke istog je dana pronađen 5 km od Gabrila, u šikari ispod lokalnog puta koji vodi ka mjesnom kupalištu. Doznajemo da su od strane pripadnika Kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske još u tijeku provjere svih mogućih eventualno na njemu zaostalih forenzičnih tragova i utvrđivanje moguće vetze sa osumnjičenicima.

Istodobno, javnost se i dalje pita što je bio povod razbojništvu "u sred bijela dana" te zašto su za svoj poduhvat izabrali nedovoljno snažni motocikl Yamaha od 125 "kubika" koji nije mogao oba provalnika dovoljno brzo odvesti u željenom smjeru. Osobito ne kroz Konavosko polje i potom uzbrdicom prema Gabrilima, kamo su se provalnici zaputili. Ako su to bili Katušići, mnogi se pitaju zašto su išli upravo prema mjesto stanovanja, a ne negdje drugo, tamo gdje bi ih dočekao netko od povjerenja i pomogao im da lakše prikriju tragove. Uz sve to, iako se zbog pljačke svima u tom dijelu Konavala znatno povećala budnost, nitko nije primijetio da je i9 kako je navedeni motocikl ponovno prešao preko polja i magistrale. Ili, kako to Konavljani kažu, iz Gornje u Donju bandu Konavala. To dodatno ukazuje vjerojatnost da je motocikl istim ili okolnim putem, preko Zvekovice, prije nego je bačen u šikaru ispod puta, prebačen kombijem u kojem ga znatiželjne oči svakako nisu mogle uočiti.

Unatoč bogatoj kriminalnoj prošlosti, činjenica je da Antun Katušić nikada nije koristio oružje. Koliko smo uspjeli doznati, njegovom sinu policija nikad nije "otvorila dosije", a na našim je prostorima rijetkost bilo kome da mu upravo razbojništvo bude prvo kazneno djelo.
Pored svega, čudi kako u kaznenoj prijavi nema ni riječi o tajanstvenoj 'femme fatale', odnosno navodnoj bivšoj, ili sadašnjoj, ljubavnici Antuna Katušića za koju znamo da je nekad radila u aerodromskom Duty free shopu iz kojeg je nedavno prešla na bolje plaćeno radno mjesto u upravnoj zgradi Zračne luke, ispred koje se i dogodilo razbojništvo. Je li neimenovana bilo kome, pa i razbojnicima, mogla dati informacije korisne za pljačku 692 tisuće kuna, odnosno nešto više oko 90 tisuća eura?! Kao i podatak kada se i na koji način, bez oružja, vikend- inkas Free- shopa prenosi iz jednu u drugu zgradu kompleksa Zračne luke Dubrovnik?

Bez odgovora je još uvijek i pitanje o ulozi zaštitara koji ne samo da nije imao oružje kojeg zakon propisuje za prijenos više od 150 tisuća kuna, nego nije imao ni valjanu zaštitnu odjeću ojačanu kevlarom. I ključno pitanje: gdje je novac? Nije mogao "u zemlju propasti" ali ni torbu s novcem opremljenu posebnim sustavom magnetno- kemijske zaštite nije mogao bilo tko otvoriti.
Sve to ukazuje na moguću "kariku koja nedostaje": postojanje još jednog sudionika u pljački!? I je li povod toj pljački bio navodni veliki financijski dug o uzrocima kojeg za sada nećemo nagađati?
Pitanja je mnogo, a upitno je i hoće li 30 dana istrage Županijskom državnom odvjetništvu biti dovoljno da pronađe odgovore na njih, sastavi optužnicu i dobije potvrdu tog dokumenta?
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

FILM TJEDNA Nož u leđa

FILM TJEDNA Nož u leđa
Nakon polovičnog uspjeha osme epizode Star warsa 'The last Jedi', redatelj Rian Johnson iz visina znanstvene fan...
FILM TJEDNA Nož u leđa