Županija Dubrovnik

KAKO DOZNATI NA ŠTO SVE IMATE PRAVO KAD INSTITUCIJE 'NEMAJU OBAVEZU' UPUTITI VAS U NJIH

Do saznanja oko svojih prava dolazimo iz 'treće ruke', informacije skupljamo po kavama i liječničkim čekaonicama. A mogli bi nam tako lako umanjiti muke...

KAKO DOZNATI NA ŠTO SVE IMATE PRAVO KAD INSTITUCIJE 'NEMAJU OBAVEZU' UPUTITI VAS U NJIH
Zašto su prava osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a i brojnih drugih institucija, građanima misterija? Zbog čega do informacija o pravima dolaze usmenom predajom? I društvene mreže su postale dodatni izvor informacija, liječničke čekaonice i apoteke također su dobro mjesto za 'prikupljanje' informacija koje ulaze u osnovna prava iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja. Tako su dvojica naših čitatelja u gotovo identičnoj obiteljskoj situaciji (podaci poznati uredništvu), nakon godinu i pol dana odnosno 7 mjeseci muke oko starijeg bolesnog roditelja-umirovljenika, nakon amputacije noge, njege u vlastitom domu i na koncu smještanja u Dom za starije osobe daleko od mjesta življenja, slučajno 'nabasali' na važnu informaciju – da im roditelj ima pravo na naknadu zbog nastalog invaliditeta. Dotad ih o tome nitko nije obavijestio, a hodočastili su po svim gore navedenim institucijama pokušavajući ostvariti pravo na ono osnovno- pelene, gaze, katetere, invalidska kolica i sličan materijal za svakodnevnu njegu starije bolesne osobe. Lijekovi koje svakog mjeseca plaćaju ne ulaze u to, iako su im roditelji cijelog života uredno plaćali zdravstveno i mirovinsko osiguranje, uz dopunsko. Sve što su isposlovali je malo prema onome što su sami kupili i redovito donosili i u bolnicu, gdje su također 'kratki' s materijalom.

Da smo znali prije...
I sad čuju iz treće ruke da je sve što trebaju učiniti donijeti otpusno pismo iz bolnice na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, gdje će netko pročitati da se radi o 'visokoj amputaciji noge' i bez vještačenja utvrditi da roditelj ima pravo na najviši, prvi stupanj naknade. Dok se postupak odobravanja završi, proći će još nekoliko mjeseci, a onda će naknada stići retroaktivno, od dana amputacije do danas. „Osnovicu za određivanje naknade utvrđuje Zavod Odlukom o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja. Naknada zbog tjelesnog oštećenja usklađuje se na isti način kao i mirovine.” - stoji na stranicama HZMO-a. I ono najvažnije - „Od 1. srpnja 2019. osnovica za određivanje novčane naknade zbog tjelesnog oštećenja zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 1.557 kuna”. Liječnici obiteljske medicine obavještavaju pacijenta ili skrbnika o pravima ako za njih znaju, ili im informaciju donesu sami pacijenti. Na pitanje imaju li službenici ureda i institucija obvezu obavijestiti obveznike osiguranja prilikom osobnog kontakta koja su njihova prava u slučaju nezgode, invaliditeta, promjene zdravstvenog stanja i slično, iz HZZO-a odgovaraju da osiguranici "mogu sve informacije dobiti u poslovnicama HZZO-a, ispostavama, područnim i regionalnim uredima. Njihov izabrani doktor obiteljske medicine također je upoznat sa svim pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja te ih može uputiti na sve korake liječenja i prava vezana za liječenje, naknade, privremenu nesposobnost za rad te lijekove. Na web stranicama HZZO-a javno su objavljeni svi zakoni i propisi kojima su utvrđena prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.”

Mi imamo obvezu, a oni ne?!
No, naši sugovornici dokazuju suprotno. Nedavno se putem društvenih mreža proširila informacija da svi bolesnici koji boluju i liječe se od malignih bolesti imaju prava na 600 kuna mjesečne naknade. Dotad veliki broj pacijenata o tome pojma nije imao. Koja prava i naknade mogu ostvariti obveznici (i/ili njihovi skrbnici) zdravstvenog osiguranja u slučaju obolijevanja od malignih bolesti i liječenja? „U slučaju obolijevanja od malignih bolesti osigurane osobe imaju sva prava (pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na novčane naknade) utvrđenu Zakonom o zdravstvenom osiguranju.” - odgovaraju iz HZZO-a. „Osiguranim osobama u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja HZZO-o osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupno liječenje zloćudnih bolesti”. No za sve detalje – kad, što i koliko – ipak se morate izboriti sami, na šalterima navedenih ustanova i biti uporni. Oni koji brinu o bolesnom djetetu s priznatim statusom roditelja-njegovatelja ili hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata, također, navode iz HZZO-a, imaju sva prava kao i ostale zaposlene i samozaposlene osobe. I ovo su samo neka prava koje obveznici zdravstvenog osiguranja mogu ostvariti, ali – prvo za njih moraju doznati. Reći im da 'pogledaju web stranice ili se sami raspitaju' je nehumano, i pri prvom dolasku, bilo kod liječnika obiteljske medicine, bilo na HZZO i HZMO ili Centar za socijalnu skrb, kod unošenja stanja, ozljede, invaliditeta ili statusa, građanima se MORA odmah reći na što sve imaju prava i kako ih ostvariti, jer situacija s kojom se u tom trenutku suočavaju, pričaju nam naši sugovornici, preokreće im živote naglavačke, a misli im sigurno nisu usmjerene na 'web stranice'. U sveopćoj hvali oko informatizacije sustava, to je najmanje što mogu napraviti institucije za sve nas koji ih MORAMO plaćati.

Ma kakve 'web stranice'...
Roditelji jednog dubrovačkog prvašića (podaci poznati uredništvu) također su nam se obratili nakon što im je dijete za vrijeme odlaska s jednog na drugi školski sat palo i slomilo ruku. Ozljeda je odmah sanirana, ruka je u gipsu već podulje vrijeme, i tek nakon nekoliko dana od zadobivanja ozljede roditelji su putem drugih roditelja doznali o pravu na naknadu od nekoliko tisuća kuna. Nisu ostvarili ništa jer tad još nisu bili dobili ponudu osiguravajuće kuće koja bi u ovom slučaju trebala pokriti naknadu ozljede. To je, prema informacijama iz osnovnih škola i osiguravajućih kuća, gotovo uvijek tako. Policu mogu napraviti tek kad im škola dostavi točan broj prvašića i točan broj onih koji će uzeti njihovu policu osiguranja, a škole najčešće do prvog roditeljskog nemaju točan broj onih prvašića koji će i uzeti policu osiguranja. Problematičan je i datum početka školske godine, zbog čega polica jednostavno ni ne može biti ranije napravljena, iako se i jedni i drugi, pa i roditelji, slažu da sve treba organizirati puno ranije, možda već kod upisa prvašića u školu, u srpnju. Prvašići su zato već deset godina u situaciji da nisu osigurani otprilike prvih mjesec dana školske godine jer im police počinju vrijediti tek od dana uplate, otprilike od 20. listopada, nekad i 1. studenoga. Od drugog razreda nadalje rotiraju se police i isti učenici pa problema nema. No ostaju prava roditelja na naknadu HZZO-a, u slučaju da je spriječen za rad zbog njege djeteta. Tada ostvaruje pravo na naknadu plaće za dane, odnosno sate za koje bi imao pravo na plaću da radi. "Naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad obračunava i isplaćuje poslodavac na teret sredstava HZZO-a u visini utvrđenoj Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, s time da najviši mjesečni iznos naknade plaće ne može biti za puno radno vrijeme i cijeli mjesec viši od proračunske osnovice uvećane za 28 posto odnosno viši od 4.257,28 kn.”, odgovaraju iz HZZO-a.
Naknada za oboljele od malignih bolesti HZZO
U slučaju od oboljenja i liječenja malignih bolesti pacijenti, uz pravo na mjesečnu naknadu od 600 kuna, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu koje obuhvaća:
1. primarnu zdravstvenu zaštitu,
2. specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu,
3. bolničku zdravstvenu zaštitu,
4. pravo na lijekove koji su utvrđeni osnovnom i dopunskom listom lijekova HZZO-a
5. dentalna pomagala koja su utvrđena osnovnom i dodatnom listom dentalnih pomagala HZZO-a
6. ortopedska i druga pomagala koja su utvrđena osnovnom i dodatnom listom ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a
7. zdravstvenu zaštitu u drugim državama članicama i trećim državama.

Zaposlene i samozaposlene osobe oboljele od malignih bolesti imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Osiguraniku kojem je utvrđena privremena nesposobnost zbog liječenja zloćudnih bolesti te osiguraniku kojem je odobrena njega člana obitelji – djeteta oboljelog od zloćudne bolesti naknada plaće koju ostvaruju na teret sredstava HZZO-a ne umanjuje se na iznos 50% od zadnje isplaćene naknade plaće nakon 18 mjeseci neprekidne privremene nesposobnosti/spriječenosti za rad po istoj dijagnozi bolesti kao što je to slučaj kod privremenih nesposobnosti/spriječenosti za rad koje nisu obuhvaćene propisanim iznimkama.”
Naknada za tjelesno oštećenje HZMO
Tjelesno oštećenje postoji kada kod osiguranika nastane gubitak, bitnije oštećenje ili znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela, što otežava normalnu aktivnost organizma i zahtijeva veće napore u obavljanju životnih potreba, bez obzira na to uzrokuje li ili ne uzrokuje smanjenje ili gubitak radne sposobnosti. Pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja može ostvariti osiguranik kod kojega je utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 30%, a koje je nastalo kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Vrsta tjelesnih oštećenja i postoci tih oštećenja, na temelju kojih se stječe pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, utvrđeni su Uredbom o metodologijama vještačenja (Narodne novine, broj 67/2017), kojom je propisan postupak i način vještačenja te Lista oštećenja organizma. Naknada zbog tjelesnog oštećenja određuje se ovisno o postotku tjelesnog oštećenja, u odgovarajućem postotku od osnovice i iznosi 1557 kuna.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'

SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'
Oliver zapravo nije bio od velikih rođendanskih fešti. Njemu su takva slavlja lagano išla na živce, ali ih je tr...
SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
U OVOM BROJU NA DAR ČITATELJIMA BOŽIĆNI 'PRILOG JEDI ,MOLI, VOLI'   UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA I BLAGDAN SVET...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika