Županija Dubrovnik

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ

Radionice u sklopu građanske inicijative „Kolektivna sadnja drveća“

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ
Prva radionica u sklopu građanske inicijative „Kolektivna sadnja drveća“ pod nazivom „Vertikalni vrtovi“ Mirjane Mateljan Vučetić, održala se u srijedu, 9. listopada u Lazaretima.

U sklopu inicijative, održat će se niz radionica kojima je cilj približiti načine sadnje, važnost sadnje autohtonih vrsta te trikovi za što bolji uzgoj bilja.

U subotu, 12. listopada u 18 sati, profesor Ivan Cikatić održat će predavanje „Zdravlje-poljoprivreda-okoliš“ u Narodnoj knjižnici Grada Dubrovnika.

U nedjelju, 13. listopada u 18 sati u 8. lađi Lazareta, svim zainteresiranima, Mirko Matić približit će kompostiranje i kako očuvati plodno tlo.

U srijedu, 16. listopada u 18 sati u 8. lađi Lazareta, predavači Ivana Paladin Soco mag.ing. agr. i Domagoj Ivan mag.ing.agr. iz Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku održat će predavanje “Od reznice do sadnice”.

Nacionalna građanska inicijativa dobila je veliku potporu volontera, tvrtki i javnih tijela s područja Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te će se najzeleniji vikend u godini održati od 25. do 27. listopada s ciljem poticanja sadnje, pošumljavanja i podizanja razine svijesti o važnosti drveća za očuvanje okoliša, ali i za kvalitetu života.

Građani se pozivaju da u svojim vrtovima posade autohtone vrste stabala kao što su rogač, košćela, ljuta naranča, a na taracama mediteransko medonosno bilje poput lavande, ruzmarina, kadulje i tako doprinesu očuvanju gradskih pčela.

Za sve zainteresirane, Grad Dubrovnik je osigurao više od 150 sadnica koje će se moći preuzeti u sklopu akcije „Udomi drvo dan“ u ponedjeljak, 21. listopada od 10 do 17 sati na četiri lokacije u Gradu: na platou Lazareti, u parku u Gružu, u uvali Lapad – Sumratin i na igralištu kraj lokala Kiss u Mokošici.

Osim sadnje, inicijativu se može podržati fotografiranjem sa sloganom „Zasadi drvo, ne budi panj“, a više informacija može se doznati na Facebook stranici Dubrovačko-neretvanska županija - Dani kolektivne sadnje drveća.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije