Županija Dubrovnik

KAKVU VODU PIJEMO: BILI SMO NA TERENU S EKIPOM DUBROVAČKOG VODOVODA

S Elizabetom, Mihom i Ivanom provjerili smo je li dubrovačka voda čista i zdrava?

KAKVU VODU PIJEMO: BILI SMO NA TERENU S EKIPOM DUBROVAČKOG VODOVODA
- Nikad se nismo neodgovorno ponašali prema potrošačima, uvijek smo na vrijeme i transparento građane obavještavali o sitauciji na terenu - rekla nam je Elizabeta Pejdar, dugogodišnja djelatnica Vodovoda.
Pijemo li zdravstveno ispravnu vodu? Je li puštanjem pročistača u Komolcu konačno riješen dugogodišnji dubrovački problem? Jesu li točna tvrdnji nekih naših sugrađana da se posljednjih dana jače osjeti klor u vodi, koliko se često kontrolira njezina kvaliteta, samo su neka pitanja na koja smo odgovor željeli dobiti iz prve ruke. Najbolji način za to je krenuti s ekipom dubrovačkog Vodovoda u jednu od njihovih svakodnevnih kontrola vode.
Jedna od gradskih postaja na kojima se uzimaju uzorci je i fontana na Pilama. S epruvetama u ruci s nama su krenule Elizabeta Pejdar (laborant), Ivana Kasač Šuperak (dipl. sanitarni ing.) i djelatnik Miho Bačan. Za vrijeme dok su djelatnici Vodovoda uzimali uzorak na fontani je bio i veliki broj turista koji nisu krili oduševljenje da se kao malo gdje u svijetu s gradske fontane mogu napiti vode. Je li ona uistinu ispravna, došli smo provjeriti.
Nakon uzimanja uzorka Ivana nam objašnjava kako je riječ o dnevnoj kontroli, a uzorak vode koji su to jutro uzeli na fontani na Pilama dostavit će u Zavod za javno zdravstvo na analizu. Za tri dana bit će napisano analitičko izvješće. Nakon uzimanja uzorka na fontani, na ručnom mjeraču smještenom u automobilu Vodovoda, dobivamo prve pokazatelje kakvoće vode. Ivana i Elizabeta nam pokazuju da je to jutro kocentracija slobodnog klora u vodi na Pilama 0,25 mg/l što je sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Maksimalno dozvoljena koncentracija slobodnog klora je 0,5 mg/l. Mutnoća vode je bila 0,25 NTU, a maksimalna dozvoljena vrijednost je 4 NTU. Dakle, prvi pokazatelji kakvoće sukladni su Zakonu o vodi. Nakon obavljene kontrole ručnim mjeračima djelatnici u zapisnik unose sve podatke koji se zajedno s uzorcima dostavljaju Zavodu za javno zdravstvo. Uz Pile, to jutro su djelatnici Vodovoda obišli nekoliko postaja u Gradu i na širem gradskom području te obavili kontrolu i uzorkovanje. Sva mjerenja obavljena to jutro su pokazala dozvoljene vrijednosti parametara kakvoće.

Uvođenjem u rad pročistača djelatnicima Vodovoda nije se ništa promijenio. Svakodnevno uzimaju vodu iz vodoopskrbne mreže, broj uzoraka određen je prema ekvivalentu stanovnika, a uzorcima se pokrivaju svi dijelovi sustava. Osim na fontanama, voda se uzima iz kontrolnih ormarića, u vrtićima, hotelima, na hidrantima, sve u ovisnosti o pojedinačnoj situaciji. Kada pada kiša i kada je očigledno da se voda zamutila ili u slučaju neke druge incidentne situacije voda se kontrolira pojačano. Osim vode iz mreže, redovito se uzorkuje i sirova voda.
- Nikad se nismo neodgovorno ponašali prema potrošačima, uvijek smo na vrijeme i transparento građane obavještavali o sitauciji na terenu - rekla nam je Elizabeta Pejdar, dugogodišnja djelatnica Vodovoda.

Voditeljica Odjela kontrole kvalitete i sanitarnog nadzora je doc. dr.sc. Selma Čustović kaže nam kako se, nakon što djelatnici obave uzorkovanje, uzorci dostavljaju Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na analizu. Ako je zabilježeno odstupanje nekog parametra kakvoće od maksimalno dozvoljenih vrijednosti, pristupa se žurnom otklanjanju uzroka problema te se analize ponavljaju sve dok rezultati dokažu da je uzorak ispravan.

Na pitanje koji su sve načini praćenja kvalitete vode voditeljica odgovara:
Dnevna kontrola kakvoće vode za ljudsku potrošnju je višestruka. Uključuje mjerenje slobodnog klora i mutnoće fiksnim mjeračima u klorinatorskim postajama i na vodospremama.Ti podatci su tijekom 24 sata, sustavom daljinskog nadzora i upravljanja, vidljivi odgovornim osobama i dežurnim operaterima.Također, koncentraciju slobodnog klora i mutnoće provjeravamo ručnim mjerenjma na terenu te svakodnevnim analizama vode koje provodi Zavod za javno zdravstvo. Labratorijske analize obuhvaćaju ispitivanje i ostalih fizikalno-kemijskih te mkrobioloških pokazatelja kvalitete.
Zamolili smo je da prokomentira tvrdnje nekih potrošača da se u zadnje vrijeme osjeti jače klor u vodi.
- Odgovorno tvrdim da je koncentracija slobodnog klora u vodi za ljudsku potrošnju, odnosno klora koji zaostaje nakon dezinfekcije i potvrda je uspješne dezinfekcije, cijelo vrijeme u granicama koje propisuje Zakon o vodi za ljudsku potrošnju. Provjera koncentracije slobodnog klora, ponavljam, provodi se tijekom 24 sata. Također, rezultati laboratorijskih analiza uzoraka vode potvrđuju uspješnu dezinfekciju vode za ljudsku potrošnju i ne pokazuju odstupanje slobodnog klora u vodi od maksimalno dozvoljenih koncentracija. Svi podaci mogu se dobiti na uvid u Vodovodu Dubrovnik – kaže Selma Čustović.

Voditeljica također potvrđuje kako se puštanjem u rad pročistača što se tiče učestalosti praćenja kakvoće vode nije ništa promijenilo. I dalje uzorkujemo vodu prema Ugovoru o samokontroli potpisanom između Vodovoda Dubrovnik i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Dakle, broj analiziranih uzoraka se nije smanjio, a u slučaju odstupanja nekog pokazatelja kakvoće od dozvoljene vrijednosti, kao npr. pri povišenoj mutnoći, broj uzoraka se značajno povećava. Također, i djelatnici Zavoda za javno za javno zdravstvo redovito uzorkuju i analiziraju vodu provodeći Županijski monitoring.
U Vodovodu svakako prvi pravi test pročistača očekuju u jesen kada krene padati jača kiša.
- Tijekom zadnjih velikih kiša mutnoća izvorišta Omble je bila povišena u odnosu na mutnoću koju mjerimo danas, ali nije odstupala od maksimalno dozvoljenih vrijednosti. Pravi test će svakako biti kada mutnoća vode prijeđe graničnu vrijednost. Obzirom na tehnološke karakteristike uređaja, očekujem da će voda u Dubrovniku i tad biti za piće – ističe Selma Čustović.

- Odgovorno tvrdim da je koncentracija slobodnog klora u vodi za ljudsku potrošnju, odnosno klora koji zaostaje nakon dezinfekcije i potvrda je uspješne dezinfekcije, cijelo vrijeme u granicama koje propisuje Zakon o vodi za ljudsku potrošnju - kaže Selma Čustović


To jutro kocentracija slobodnog klora u vodi na Pilama iznosila je 0,25 mg/l što je sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Maksimalno dozvoljena koncentracija slobodnog klora je 0,5 mg/l. Mutnoća vode je bila 0,25 NTU, a maksimalna dozvoljena vrijednost je 4 NTU.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina
Povodom proslave sv. Mitra u Općini Ravno, u subotu, 26. listopada 2019. godine održati će se Dan Ravanjskog bro...
NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina