Županija Dubrovnik

PREDSTAVLJEN PROJEKT AZILA ZA ŽIVOTINJE

Projekt vrijedan oko 14 milijuna kuna kojim će se izgraditi azil na Grabovici

PREDSTAVLJEN PROJEKT AZILA ZA ŽIVOTINJE
Idejno rješenje budućeg Azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika predstavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Prostirat će se na području od 20.500 metara kvadratnih i moći će primiti 350 pasa te 50 mačaka. Gradit će se na na lokaciji Grabovica, u blizini postojećeg odlagališta otpada koje upravo kreće u sanaciju i postupno zatvaranje.
 
''Svi prostori planirani su sukladno važećim pravilima, udovoljava svim zakonskim standardima i ovo je trenutačno jedan od najboljih azila u svijetu jer ovakav koncept do sada nije rađen u velikom broju. Vjerujem da će ovaj Azil u konačnici biti nešto čime će se Grad Dubrovnik moći pohvaliti međunarodnoj javnosti. Radeći na ovom projektu razmišljali smo o budućnosti'', rekao je gradonačelnik Franković predstavljajući projekt novinarima.
 
Azil je projektiran kaskadno, paviljonima, koji su podijeljeni u ulazne, prijemne i prostore za osoblje te u prostore za smještaj životinja. Prostor za smještaj pasa u skloništu sastoji se od zatvorenog dijela za svaku životinju zasebno te otvorenog dijela zasebno ograđenog prostora unutar kruga skloništa, u kojem neće biti mogućnosti ozljeđivanja životinja, a u kojem će se psi moći slobodno kretati primjereno svojim potrebama. Ispred boksova će, dakle, biti vanjski prostori za istrčavanje, ograđeni ogradom, ali koji omogućava pristup psima izvana. Osigurat će se i prostori za obuku i socijalizaciju pasa.
 
U servisnoj građevini bit će smješteno osoblje - veterinari, treneri, timaritelji i ostalo potrebno osoblje, a bit će tu i prostor za volontere koji se budu željeli uključiti u rad azila, kojim će upravljati stručno tijelo. Među paviljonima je projektirana šetnica i sve je uklopljeno u okoliš i postojeći teren.
 
Novost je i hotel za pse gdje će građani koji, primjerice, idu na put, moći ostaviti psa na čuvanje uz plaćanje naknade.
 
Njegova izgradnja mogla bi započeti krajem ove godine, a procjena je da će trajati oko godinu dana.
 
Početna procjena vrijednosti projekta je oko 14 milijuna kuna, a Azil bi, prema najavama, dijelom trebalo financirati Ministarstvo poljoprivrede.
 
Nakon potpune sanacije odlagališta otpada na Grabovici, koje se očekuje krajem 2020. godine i taj bi se prostor učinio dijelom budućeg azila jer će se dobiti velika sređena površina koja će se moći iskoristiti za javne sadržaja, poput jahanja konja i slično, a paralelno s tim će tu biti i Azil koji će se moći obići zajedno s djecom. Plan je, naime, cjelokupni prostor u budućnosti uvrstiti i u edukaciju djece i mladih, koje bi se kroz posjete Azilu osvijestilo o preuzimanju odgovornosti za životinje te ih naučiti kako se brinuti o životinjama.
 
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu
Oko 15:50 sati došlo je do teže prometne nesreće u Dračama na Pelješcu. U nesreći je sudjelovalo sanitetsko vozi...
Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu