Županija Dubrovnik

NAKON SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

SRĐ JE NAŠ "Ima li gradonačelnik Dubrovnika sinkopu?"

NAKON SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA
"Sinkopa je u našoj zemlji često birani način izbjegavanja odgovornosti. Posljednji biser hrvatske sinkope je u srijedu 7.5.2019. na govornici Gradskog vijeća imao dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Franković je postavio dva pitanja koja ukazuju na to da mu je sinkopa vjerovatno zahvatila i lijevu i desnu polovicu mozga: „Tko je bio sluga Razvoj golfa?“ i „Gdje je iz GUP-a nestala postojeća cesta koja vodi do tvrđave Imperijal?“ - piše u priopćenju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor.

Dodaju kako je zbog toga zaboravio kako je stožerni kamen Dubrovačkom dogovoru bio gradski HDZ s većinom članova te golf koalicije koji su podržali formiranje te koalicije. Zaboravan je Franković, dodaje Capor, i oko toga tko je 2009. prodavao zemlju na Srđu tvrtki Razvoj Golf - "bivši premijer i sada zatvorenik koji ga je primio u stranku i bivša gradonačelnica koja je tako dobro branila interese Razvoj golfa da zaslužuje kandidaturu za novi mandat u EU parlamentu kao jedini i najbolji kadar HDZ-a iz Dubrovačko-neretvanske županije.", zaključuje Capor. Za UPU Srđ iz 2013. zaslužni su, dodaju iz Inicijative, Franković i kolege iz HDZ-a jednako kao i njihovi kolege iz SDP-a i HNS-a, usprkos 10 tisuća dubrovačkih potpisa protiv projekta.

"Na pitanje „Gdje je nestala cesta iz GUP-a?“ odgovor je sasvim jednostavan: svi oni koji su u koaliciji Dubrovačkog dogovora glasali za UPU golf resorta na Srđu podigli su ruke za brisanje postojeće ceste prema tvrđavi Imperijal, a to su opet Frankovićeve stranačke kolege iz HDZ-a i koalicijski partneri iz DUSTRE koju Franković bezrezervno tetoši komplimentima i uhljebljivanjima. Dakle, svaki put kad je Mato Franković glasno viknuo“Ja sam za golf“ da ga Zagreb i tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko čuju, poručivao je da je za projekt i sve ono što on sadrži: za brisanje postojeće ceste, za apartmanizaciju, za izgradnju nove infrastrukture potrebne golf resortu novcem građana i za sramotno propadanje vrijedne povijesne građe u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal."

Capor dodaje kako je jedino zakonito i za građane bezbolno rješenje raskidanje Ugovora o koncesiji nad tvrđavom Imperijal jer ugovorna klauzula, ugovorna obveza da se za tvrđavu odredi turistička namjena 2013. godine, nije ugrađena u UPU projekta i samim tim se istim ugovorenim člankom koncesijskog ugovora nužno aktivira raskid tog ugovora. Time za građane Dubrovnika prestaje važiti obveza izgradnje ceste od vidikovca do tvrđave Imperijal potrebne za funkcioniranje golf resorta koju je za Razvoj golf doo velikodušno novcem građana koji se procjenjuje na 60 milijuna kn ugovorila tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica.
Mato Franković, tvrdi Capor, izbjegavanjem konstatiranja da je Ugovor o koncesiji stvarno raskinut održava na životu obvezu financiranja izgradnje nove ceste kao i obvezu izmještanja odašiljača s tvrđave o trošku građana, što je sve suprotno odluci Gradskog vijeća po kojoj Grad Dubrovnik i javne tvrtke u njegovom vlasništvu neće platiti ni kune za infrastrukturu projekta golfa na Srđu.

"Gradonačelnik, dakle, postupa suprotno zaključcima Gradskog vijeća te riskirajući gubitak 60 milijuna kn građana Dubrovnika riskira počinjenje kaznenog djela jer bi neodgovornim ponašanjem izložio novce građana tolikom gubitku. Zaključno, gradonačelniče Frankoviću, građani su vas izabrali da štitite njihove interese, a ne da sinkopom pokrivate Vlahušićeve, Šuičine, Sanaderove, Karamarkove, Vrdoljakove, Zmajlovićeve aranžmane i pogodovanja golferima. Vrijeđate inteligenciju građana time što se ne sjećate tko je vikao „Ja sam za golf“ i tko je sudjelovao i još sudjeluje u pogodovanjima golferima u Dubrovačkim dogovorima. Vaši kolege iz HDZ-a su na županijskoj skupštini prije samo dva mjeseca opet povećale obuhvat golf resorta na Srđu s 100 na 310 ha, a Plenkovićeva HDZ/HNS-ova vlada je 2018. godine golferima izdala novu seriju nezakonitih Rješenja i Dozvola pošto su raniju dokumentaciju pravomoćno ukinuli hrvatski sudovi. Vi ste, gradonačelniče Frankoviću, pritom šutali i pokrivali kolege u stranci kao pravi timski igrač. Problem je, gradonačelniče Frankoviću, što vaša momčad svih ovih godina igra za Razvoj golf, a ne za građane Dubrovnika i teško da ikakva sinkopa može pomoći da se to promijeni", piše u priopćenju Đuro Capor, koordinator Inicijative SJN.
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu

Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu
Oko 15:50 sati došlo je do teže prometne nesreće u Dračama na Pelješcu. U nesreći je sudjelovalo sanitetsko vozi...
Prometna nesreća u Dračama na Pelješcu