Vijesti Turizam i gospodarstvo

SPORAZUM GRADA I CLIA-e

VIŠE REDA MEĐU KRUZERIMA Dubrovnik plovi prema održivom turizmu

SPORAZUM GRADA I CLIA-e

Udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali su u srijedu sporazum o suradnji i dogovorili zajednički nastup na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika preko odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire.


Sporazum koji su potpisali predsjednica i direktorica Kelly Craighead u ime CLIA-e i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika usredotočit će se na ulaganja, suradnju i najbolje prakse u dugoročnom upravljanju odredištem u svrhu dobrobiti stanovnika i posjetitelja, rečeno je na potpisivanju dokumenta.

Predviđene su i aktivnosti koje će se smjesta provesti u sklopu dogovora, a uključuju namjensku radnu skupinu predstavnika lokalne zajednice i međunarodnih organizacija, suradnju na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma, komuniciranje i provedbu već razvijene politike o privezivanju kruzera iz 2020., te razvoj kampanje edukacije posjetitelja „Poštujmo Grad“.

Grad i CLIA također dogovaraju nastavak suradnje na projektu „Dubrovnik World Heritage Visitor Center“ i transportnog centra u Luci Gruž.
- Današnjim sporazumom potvrđuju se dosadašnja postignuća CLIA-e i gradonačelnika Frankovića i formalizira se daljnja predanost industrije Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima - rekla je predstavnica udruženja Kelly Craighead i dodala kako je potpisivanje sporazuma važan korak u razvoju inovativnih praksi održivog upravljanja turizmom skupa s gradonačelnikom Frankovićem i Gradom Dubrovnikom.
- Radujemo se dijeljenju specifičnih aktivnosti i napretku u suradnji s gradom i drugim turističkim partnerima kako bismo podržali odgovorni turizam u ovom značajnom gradu - istaknula je.- U posljednje smo dvije godine ostvarili otvoren odnos s CLIA-om i njezinim članovima koji se temelji na povjerenju. Ova je obveza tek početak sustavnog, integriranog i participativnog zajedničkog pristupa koji će biti usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih pitanja u pogledu turizma na lokalnoj i svjetskoj razini - izjavio je dubrovački gradonačelnik i naglasio važnost projekta „Poštujmo Grad“, čije će mjere skupa s mjerama CLIA-e pridonijeti zajedničkom cilju.

- Dubrovnik je prije svega naš dom. Želimo ugostiti posjetitelje i podijeliti ga na način koji ga štiti i čuva. Nadamo se da će ovaj inovativni ugovor o suradnji potaknuti sve relevantne dionike, uključujući i druga odredišta, da zajedničkim naporima učinimo naš turizam i zajednice održivima, a mjesno stanovništvo i posjetitelje zadovoljnijima - zaključio je Franković.


Dogovor iz Dubrovnika pohvalili su i stručnjaci u brizi o odredištu, uključujući Randyja Drubanda, direktora Svjetskog vijeća održivog turizma (GSTC): 'Turizmom se najbolje upravlja kada vlast u planiranje odredišta smisleno uključi sve dionike u društvu.


GSTC čestita Gradu Dubrovniku i CLIA-i na stvaranju mehanizama suradnje koji će pridonijeti upravljanju iskustvom stanovnika i posjetitelja Dubrovnika, koristeći standarde GSTC-a za odgovorno upravljanje odredištem. Partnerstva javnih i privatnih tijela poput ovoga ključna su za osiguravanje predanosti i resursa potrebnih za brigu o odredištu.'
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Danas su bez vode...

Danas su bez vode...
"Zbog neophodnih radova na vodoopskrbnoj mreži danas će bez vode biti Čelopeci, Lazine i Žitkovići u vremenu od ...
Danas su bez vode...