Vijesti Turizam i gospodarstvo

VELIKA INTERNET PLATFORMA ZA IZNAJMLJIVANJE UKIDA NAKNADU GOSTIMA

Airbnb proviziju plaćat će samo domaćini

VELIKA INTERNET PLATFORMA ZA IZNAJMLJIVANJE UKIDA NAKNADU GOSTIMA
Bujanje privatnoga smještaja dovelo je do toga da uz državu, gradove i općine koji su već podignuli porez na iznajmljivanje po krevetu, sada i internet portali posredstvom kojih se iznajmljuje gotovo sav taj smještaj, podižu postotke svojih provizija. Kratkoročno iznajmljivanje turistima stalno raste u cijelom svijetu, pa popularnost pojedinih stranica prate i više provizije.
Booking.com od 1. lipnja od iznajmljivača uzima dodatnu naknadu od 1,1 posto za usluge naplate koje obavlja ova platforma. S ovom dodatnom naknadom za trošak transakcije, provizija Booking-coma sada iznosi 16,1 posto, pa uz PDV koji iznajmljivači plaćaju na Bookingovu proviziju ona iznosi 20 posto. Sada se i Airbnb odlučio naplatiti samo od iznajmljivača kako bi bio još konkurentniji Bookingu.
 

Skuplje provizije

Airbnb ukida, naime, naknade koje su plaćali gosti privatnog smještaja. Svi koji su kod Airbnb-a kreirali račune svog smještaja od 4. lipnja platit će 14 posto cijene najma, a gosti neće uopće plaćati naknade. Do sada, standardno je bilo da Airbnb naplati fiksnu naknadu od 3 do 5 posto iznajmljivaču, a gosti su plaćali naknadu u iznosu i do 20 posto cijene najma.

Postojeći i novoprijavljeni upravitelji privatnog smještaja imat će izbor prelaska na naknadu od 14 posto koju će sami plaćati, ili zajedničku naknadu koju će dijeliti s gostima, a nema sumnje kako će na ovaj postotak morati pristati i 'stari' iznajmljivači registrirani na toj platformi. Vjerojatno je i kako će zbog toga morati povisiti svoje cijene najma.

Airbnb putem svoje platforme već prodaje hotelski smještaj u manjim i butik hotelima, a također planira i novu uslugu s kojom ulazi na udio tržištnog kolača gdje posluju agencije. Nakon što su prije dvije godine pokrenuli program „Airbnb doživljaj“ za jednodnevne izlete, vodičke ture, kajakarenje..., Airbnb pokreće uslugu višednevnih tura naziva „Airbnb avanture“, pa će u suradnji s lokalnim agencijama organizirati višednevne tematske ture.
 

Stop Airbnb

Istovremeno, zbog porasta broja iznajmljivača sve je više gradova u EU koji žele regulirati stalni rast broja apartmana u gradskim središtima. Tako su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Krakow, München, Pariz, Valencia i Beč zatražili od Europske unije sprečavanje rasta Airbnb ponude.

Gradovi traže suradnju s Europskim parlamentom i Europskom komisijom kako bi se uspostavile zakonske obveze koje bi prisilile Airbnb na poštivanje lokalnih propisa. Dubrovnik nije na tom popisu, a nakon što je za ovu godinu znatno povećao porez iznajmljivačima kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, te uveo program Respect the City koji je trebao bolje 'urediti' dolazak kruzera, sada treba donijeti i odluke za još neka davanja čije okvire postavlja Ministarstvo turizma u novom Pravilniku o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe, a znatno će ih 'osjetiti' svi iznajmljivači.
loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

299 ih "stisnulo gas" a 25 bilo "pod gasom"

299 ih "stisnulo gas" a 25 bilo "pod gasom"
Na području najjužnije hrvatske župaije koju operativno "pokriva" Policijska uprava dubrovačko- neretvanska tije...
299 ih "stisnulo gas" a 25 bilo "pod gasom"