Vijesti Turizam i gospodarstvo

HACKATHON DUBROVNIK 2019.! U ORGANIZACIJI DURA-e

"Skrrrah Industries“ osvojili ovogodišnji Hackathon Dubrovnik!

HACKATHON DUBROVNIK 2019.! U ORGANIZACIJI DURA-e
Da su kreativnost i pozitivna konkurencija najjači adrenalin dokazao je tim „Skrrrah Industries“ te sa svojom idejom SMART HOMEBOX osvojili su ovogodišnji Hackathon Dubrovnik! Timova je bilo ukupno osam i svaki od njih se na svoj način borio protiv, u ovom natjecanju najvećeg neprijatelja – sna. Osim kave i energetskih napitaka koji su se brojali u litrama, bilo je tu i razgibavanja, skakutanja i raznih vježbi kako bi se održala koncentracija punih 36 sati, što nije nimalo lak posao.

Peti Hackathon Dubrovnik u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA-e te uz partnerstvo Future, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovnik započeo je u subotu, 13. travnja s početkom u 09:00 sati i završio u nedjelju, 14. travnja u 21:00 sat. Hackathon Dubrovnik i ovaj put je dokazao da su mladi ljudi, zainteresirani za tehnologiju ili već tehnološki educirani, pokretači razvoja zajednice i da mogu direktno utjecati na društvene promjene.

Najbudniji i najkreativniji bili su Frano Nola, Stjepan Brzica, Klara Lucianovic, Tomo Kulušić, Petar Kleskovic sa svojim projektom Smart Homebox. Smart Homebox je web aplikacija koja korisnicima omogućava jednostavan uvid u potrošnju te brzo i jednostavno plaćanje računa za vodu i električnu energiju. Skrrrah Industries je, uz razvoj same aplikacije, uložio trud i u razvoj prototipa hardverskih komponenti i rješenja za snimanje stanja potrošnje uživo. Kao odgovor na navike potencijalnih korisnika u developmentu je i mobilna aplikacija.
Proizvod je u početnoj fazi osmišljen za dubrovačko tržište, ali se može, uz minimalne prilagodbe primijeniti na bilo koji grad.
Malo više kave nedostajalo je drugoplasiranom timu “GBGH“ čiji su članovi Matej Kajinić i Vlaho Čerjan. Projekt pod nazivom 3A-D20 (An Archive Automation-Decoder 2.0) je digitalizacija državnog arhiva u Dubrovniku, s naglaskom na period Dubrovačke republike, uz računalno čitanje i prevođenje teksta uz upotrebu umjetne inteligencije. Svrha projekta je digitalno arhiviranje, ubrzavanje procesa prijevoda, veća dostupnost informacijama prema zainteresiranim stranama i gradnja kulture i baštine.
Treću nagradu osvojio je tim “Ljepotica i zvijer” čiji su članovi Lora Mirčić, Tonko Blotkamp, Damir Bulić, Ivan Zelentrović. Njihov projekt se zove „LiberPASS“ u kojem se radi o mobilnoj aplikaciji koja funkcionira kao pokaz za autobus, uz neke dodatne mogućnosti kao kupnja jednokratnih kartica, kartica s određenim brojem vožnji, on-line plaćanje pokaza i kartica, uz raspored autobusa.
Na Hackathonu Dubrovnik 2019. nastupili su još timovi JJAK, ARGUS, ACERVATIO, FIFA i BLOCKBUSTER.
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije