Vijesti Turizam i gospodarstvo

SEDMA KONFERENCIJA O KORPORATIVNOM UPRAVLJANJU

OFEL 2019 Raznolikost i sinergija kao pretpostavka uspjeha

SEDMA KONFERENCIJA O KORPORATIVNOM UPRAVLJANJU
Ovogodišnja, dvodnevna 7. OFEL konferencija o korporativnom upravljanju, menadžmentu i poduzetništvu u Dubrovniku posvećena je upravljanju raznolikošću u organizacijama. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, OFEL je i ove godine okupio brojne ugledne predavače i goste iz inozemstva. Uz partnerstvo Akademske mreže za korporativno upravljanje u Jugoistočnoj Europi SEE CGAN suorganizatori OFEL-a su Centar za istraživanje i razvoj upravljanja - CIRU te Sveučilište u Dubrovniku.

Više od dvije stotine sudionika iz 25 zemalja svijeta na niz će sesija predstaviti znanstvene radove koji zadovoljavaju visoke kriterije međunarodnih standarda objavljivanja. Očekuje se prezentacija više od stotinu radova o raznolikosti, ulozi i poziciji manjina, posebice žena, u upravljačkim strukturama kompanije u regiji. Istodobno s OFEL-om traje i akademska radionica prestižne Academy of Management za mlade istraživače razvoja menagamenta kojoj je cilj omogućiti stjecanje i unaprjeđenje potrebnih znanja za objavljivanje radova u svjetski priznatim znanstvenim časopisima.

-Ove je godine rekordni broj sudionika, a naglasak je na upravljanju različitostima, o čemu je govorila i prof Modupe Akinola s Columbia Business School iz New Yorka bavi se tom problematikom- rekao nam je predsjednik Organizacijskpog odbora konferencije Domagoj Hruška, a predsjednik Programskog odbora konferencije Darko Tipurić dodao da je skup fokusiran na raznovrsnost kao jednu od temeljnih agendi na svjetskoj razini i uključivanje svih onih koji su kao manjine (žene, rasne i ostale manjine) isključeni iz procesa odlučivanja u oblikovanju budućnosti. Fokusirali smo se na bussines, a prof Akinola je predstavila rezultate svog istraživanja o tome kako razlike u raznovrsnosti utječu na ponašanje organizacija, posebno na leadership. Analizirali smo i posljedice po jugoistok Europe. Hrvatska u tome još nije dobra u upravljačkim strukturama kompanije, ali se trudi i povećava udjel žena na svim razinama upravljačkih struktura. Bolji smo u odnosu na druge u regiji a u nekim segmentima smo čak i predvodnici u Europi. No, to je nedovoljno: moramo ukloniti sve zapreke koje sprečavaju da na pozicijama budu najbolji, neovisno o spolu, backgraundu i podobnosti. Moramo postati svjesni da raznolikost stvara sinergiju koja je pretpostavka uspjeha. Jer, razvijene civilizacije su one koje se mogu osloniti na sve one koji mogu doprinjeti stvaranju vrijednosti.

-Nisam uočila stalni nego povremeni uzlazni trend u sudjelovanju žena. No, zbog direktive iz 2012. uočljiv je pomak ka gore, iako još nema odraza u dijelu regije koji nije u EU- rekla nam je Katarina Đulić s beogradskog Metropolitan Univerziteta koja je pod pokroviteljstvom World Bank istraživala sudjelovanje žena na top- pozicijama kompanija u regiji i ustvrdila da sudjeluju u omjeru 15- 22 posto, pri čemu je hrvatski omjer 17 posto.

Između desetine stručlnjaka i znanstvenika iz regije pozornost je privukao i prof Aziz Šunje s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji se fokusirao se na korporativno upravljanje u državnim tvrtkama:- Nažalost, tu je stanje vrlo loše, ne samo u BiH nego i u regiji gdje postoji matrica u državnim tvrtkama a u pojedinim su zemljama razlike vrlo male: odsustvo profesionalnog menagamenta i strategije te potpuna kontrola vladajućih političkih partija dovodi do njihove niže poslovne učinkovitosti, tako da se nadam da bi poruke ovogodišnjeg OFEL-a mogle doprijeti do donosioca političkih odluka u regiji.

Istaknimo na kraju kako su među sudionicima konferencije i eminentni znanstvenici kao profesori Davide Ravasi i Martin Kilduff s UCL School of Management iz Velike Britanije, te Dejan Kružić s Ekonomski fakultet u Splitu, Marina Dabić s zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a Sveučilište u Dubrovniku predstavljaju profesori Katija Vojvodić i Nebojša Stojčić.
 
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

ODMOR U GRADU Nek' ti kušin bude pižul

ODMOR U GRADU Nek' ti kušin bude pižul
Državni hidrometeorološki zavod tvrdi da je izmjereno 28 Celzijevih stupnjeva u Dubrovniku, u 14 sati. Subjektiv...
ODMOR U GRADU Nek' ti kušin bude pižul