Vijesti Turizam i gospodarstvo

DRŽAVA PRODAJE UTD RAGUSA - HOĆE LI GRAD DUBROVNIK TREĆI PUT KUPITI ISTO DRUŠTVO

Zadnji dragulji Raguse na državnom bubnju: Franković mjerka Dubravku i Mimozu

DRŽAVA PRODAJE UTD RAGUSA - HOĆE LI GRAD DUBROVNIK TREĆI PUT KUPITI ISTO DRUŠTVO
Iako je društvo 'očerupano' do kosti, ono što je ostalo od UTD Raguse poslije nagodbe je nešto što pozitivno posluje, a ostvaruje i milijunsku dobit
Dubravka i Mimoza na Pilama, dva najdubrovačkija restorana uskoro će promijeniti vlasnika. Država je naime, odlučila prodati svoj većinski udio u još postojećem dioničkom društvu UTD Ragusa koje je vlasnik ovih dvaju restorana. Cerpov oglas o prodaji UTD Raguse ostao je zasjenjen konačnim potpisivanjem ugovora o prodaji Hotela Maestral, no svakako nije mnogo manje vrijedan.

Raskućeni

Od nekad najvrednijih gradskih nekretnina, hotela i više ugostiteljskih lokala UTD Ragusa ima još samo restorane Dubravku i Mimozu, nekadašnji mliječni restoran u Gradu i dva ureda u lapadskom Pentagonu.
To je sve što je ostalo ovom ugostiteljskom poduzeću kojem država nije oprostila kredite za ratnu štetu, a Grad Dubrovnik, u više navrata većinski vlasnik dionica raskućio, ili preuzeo Ragusine nekretnine. Ugostiteljstvo UTD Ragusi odavno već nije glavna djelatnost nego iznajmljivanje ovih dvaju nekretnina. Centar za restrukturiranje i prodaju objavio je 8. veljače Javni poziv za kupnju dionica UTD Raguse provedbom postupka javnog nadmetanja u kojem prodaje 165.759 dionica odnosno 53,62 posto udjela u temeljnom kapitalu po početnoj cijeni od 16,978.694,37 kune. Javno nadmetanje bit će 12. travnja, a rok za podnošenje prijava je 3. travnja. Država je postala većinski vlasnik u predstečajnoj nagodbi UTD Raguse. - Potraživanja koja je država putem nekadašnje Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) imala prema UTD Ragusi nakon predstečajne nagodbe provedene 7. studenoga 2016. unijela je u temeljni kapital i postala većinski vlasnik - objašnjava direktor UTD Raguse Igor Jurišić koji je proveo nagodbu. Podsjeća kako je prije nekoliko godina UTD Ragusa bila u dvogodišnjoj blokadi zbog 4 milijuna kuna dugova. Dugovi s kojima su ušli u predstečajnu nagodbu iznosili su gotovo 76 milijuna kuna, a najveći vjerovnici bili su država s 52 milijuna kuna i Grad Dubrovnik s potraživanjem od 8,44 milijuna kuna.

Predstečajna nagodba

- Temeljni kapital je bio oko 30 milijuna kuna, a dugovanja velika oko 70 milijuna kuna. Oni su ta dugovanja unijeli u temeljni kapital, a mi smo izdali nove dionice i država je postala vlasnik 58 posto dionica, Grad Dubrovnik smanjio je svoj udio na 26,61 posto, Mate Ćosić na 14,59 posto, a ostali su još sitni dioničari. U međuvremenu je CERP, sada formalni vlasnik, podijelio nekoliko postotaka svog vlasništva osobama koje obeštećuje za oduzimanje imovine za vrijeme jugokomunističke vladavine itd, pa sada UTD Ragusa ima ukupno 38 suvlasnika - govori Igor Jurišić. Osim Mimoze i Dubravke, bivši ekspres restoran u vanknjižnom je vlasništvu. On je upisan u temeljni kapital UTD Raguse, ali je u zemljišniku upisan Grad Dubrovnik. Postupak na Sudu oko toga traje i u UTD Ragusi očekuju kako će i to riješiti u svoju korist. Dva ureda u 'Pentagonu' također su vanknjižno vlasništvo UTD Raguse, objašnjava direktor. Nekadašnji prostori UTD Raguse prešli su u gradsko vlasništvo temeljem dugovanja koje su imali za upotrebu javne površine, komunalnu naknadu itd. Tako su ostali na Mimozi i Dubravci, čiji su dugoročni ugovori o zakupu potpisani dok je Grad Dubrovnik bio većinski vlasnik poduzeća.
Najmovi Mimoze i Dubravke traju do 2021. godine, a potpisani su na 16 godina. Direktor UTD Raguse očekuje da ponovo Grad Dubrovnik bude kupac državnog paketa dionica, no kaže Jurišić, uvijek se može pojaviti i neki treći kupac. - Neki drugi suvlasnici već su iskazali interes za kupnju, no pokraj Grada Dubrovnika pitanje je što mogu napraviti jer tu je i pitanje vanjskih prostora odnosno javnih površina bez kojih bi drugi zakupac teško mogao isplativo raditi - govori Jurišić, direktor i jedini zaposlenik UTD Raguse.
Iako je društvo 'očerupano' do kosti, ono što je ostalo od UTD Raguse poslije nagodbe je nešto što pozitivno posluje, a ostvaruje i milijunsku dobit.
Uz promet nešto viši od 2 milijuna kuna u 2017. godini dobit UTD Raguse iznosila je 1,508,624 kune, a lani nakon što su isplatili veliki kredit PBZ-a i sve dugove iz predstečajne nagodne te troškove nekoliko izgubljenih sporova, dobit je bila 537.080 kuna, kaže Jurišić. Iz Grada su na naš upit potvrdili kako su zainteresirani za kupnju većinskog paketa dionica UTD-a Raguse.
Ovo je već treći put da Grad Dubrovnik iz proračuna kupuje ovo poduzeće koje je uz Mimozu i Dubravku, nekada u svom sastavu imalo i ugostiteljske objekte Gradsku kavanu, Labirint bar, Mliječni restoran, Orlando na Stradunu, Tenis, Lauru pod Lozom, Hotel Dubravku današnji Pucić Palace.
Brojčeki
16 godina traju najmovi Mimoze i Dubravke

38 suvlasnika sada ima UTD Ragusa


2 milijuna kuna bio je promet UTD Raguse u 2017.

loading...
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije

Udari valovi na Konavoskim stijenama

Udari valovi na Konavoskim stijenama
Kao i mnoga područja na dubrovačkom priobalju tako su i Konavoske stijene bile zapljusnute orkanskim valovima. N...
Udari valovi na Konavoskim stijenama