Vijesti Turizam i gospodarstvo

TEREZINA ORLIĆ PREDSJEDNICA ŽK HGK DUBROVNIK

Kamo sreće da gostima prodajemo naše, autohtone proizvode

TEREZINA ORLIĆ PREDSJEDNICA ŽK HGK DUBROVNIK
Trebamo li biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima gospodarstva u 2018. godini? Hoće li godinu na izmaku obilježiti i bolji i financijski rezultati?. Koji su naši najveći problemi i kakvu gospodarsku 2019. možemo očekivati sukladno prisutnim trendovima i najavama? O svemu tome na kraju godine pitamo predsjednicu Županijske komore Dubrovnik Terezinu Orlić. Za početak smo je zamolili za ocjenu gospodarske 2018. u Dubrovačko neretvanskoj županiji, a i u Hrvatskoj u cjelini?

Za godinu koja je na izmaku možemo reći da je bila relativno uspješna. Na razini Hrvatske 17 tromjesečja zaredom raste BDP i to brže nego što se očekivalo na početku 2018. godine. Pokazuje se da smo sve više ovisni o turizmu i nemam ništa protiv kada bi kroz turizam plasirali hrvatsku proizvodnju, od prehrambene, drvne, tekstilne industrije, proizvodnje s malih OPG-ova hrvatskog sela. Naša županija statistički bilježi poraste i u noćenjima i u dolascima, a s obzirom da smo pretežno turistička županija, to su inicijalno dobri pokazatelji i pretpostavka je da će i financijski efekti ove godine biti bolji u odnosu na 2017. godinu.
Naša županija ima najveći udio turizma u gospodarstvu u odnosu na sve jadranske županije. Nedostaju nam investicije u proizvodne djelatnosti, već godinama gospodarstvo stagnira, što bi se trebalo napraviti da dogodine dođe do pozitivnoga pomaka?
Već i ptice na grani znaju da Dubrovačko-neretvanska županija ima izuzetne potencijale i za razvoj drugih djelatnosti za koje imamo i sve pretpostavke, od tradicije do obrazovnog sustava. Nemamo dobar strateški pristup, inertni smo, tržišna ekonomija i poduzetništvo nema još uvijek dovoljnu protočnost. Porezni i obrazovni sustav nisu poticajni niti odgovaraju potrebama tržišta. Ukupna ulagačka klima i dalje nije takva da bi mogla privući investitora. Pa kome je poticaj čekati nekoliko godina za realizaciju investicije? Eldorado ne, ali otvorena vrata svih administracija uz znatno jednostavniju zakonsku proceduru. Zašto moramo biti prenormirani? Pomaka ima. Oni će biti sve uočljiviji, ali neće se riješiti u 2019. godini. Više ne znam odgovoriti je li to nedostatak političke volje s glomaznim administrativnim aparatom ili nedostatak znanja, svijesti ili nešto treće...
Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom blagdanskom izdanju Dubrovačkog vijesnika.
Naslovnica Turizam i gospodarstvo

Najčitanije

Odustali pred ciljem, ali ne žale

Odustali pred ciljem, ali ne žale
Ova grupa mladih turista stigla je sa sjevera Europe, iz Poljske. To su autostoperi kojima je cilj što brži dola...
Odustali pred ciljem, ali ne žale

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Prodani Dubrovački vrtovi sunca!
Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu imaju novog vlasnika, kinesku korporaciju HNA Tourism group. Potkraj rujna fina...
Prodani Dubrovački vrtovi sunca!

Najnovije