Vijesti Mišljenja

Mark Thomas

Djeca i Pelješki most

ENGLEZ U DUBROVNIKU
Svako jutro išao sam u školu, pisao domaću zadaću, na televiziji gledao dječji program Nickelodeon, igrao nogomet s prijateljima i išao u krevet u 21.30 sati. Ne, nisam se našao u filmu “Povratak u budućnost”, ili, bolje rečeno, povratak u prošlost; cijeli prošli tjedan (žena i ja, naravno) imali smo baby-sitting. U ovom slučaju riječ “baby-sitting” zapravo je pretjerana, jer ipak nismo čuvali bebe (boguhvala!).

Zbog sedmodnevnog službenog putovanja u inozemstvo naša prijateljica nas je zamolila da joj pričuvamo djecu. Naravno da djeca od 14 i 9 godina ne spadaju u kategoriju beba, ali njihove potrebe u toj dobi, skoro su jednake. Dakle, ulazak dvoje prekrasne djece, djevojčice i dječaka u naš, blago rečeno, pomalo dosadan život okrenuo je naš svijet naglavačke. Strategija planiranja budućeg zajedničkog, sedmodnevnog života mogla se usporediti s planiranjem gradnje Pelješkog mosta: pregovori, rokovi, odstupanja.

Trebalo je napraviti strateški plan odlazaka i dolazaka iz škole, plan obroka, trebalo je usklađivati sestrinsko-bratske odnose, tko je na nogometu, tko je vani s prijateljicama, te riješiti pitanja poput: “Zaboga, đe su nam kučki????” - u šetnji s Malom (i njenim prijateljicama).

Tijekom spomenutog tjedna savladao sam nekoliko lekcija o djeci.

Lekcija br. 1 – Pizza ima magičnu privlačnost kojoj djeca ne mogu odoljeti. Topla ili hladna, sasvim je svejedno, privlači ih kao med pčele. Lekcija br. 2 – Djeca imaju problema s procjenom protoka vremena: “Ugasi laptop, predugo igraš igrice”, ali, odgovor stiže ekspresno: “Pa tek sam ga uključio!” S druge strane na moje pitanje “Kako si već završio domaći rad kad si tek započeo s njim”, također stiže superbrzi odgovor: “Pa satima već radim domaći!”


Lekcija br. 3 – Djeca imaju različito poimanje o čistoći i redu od odraslih. Tamo gdje je njima “čisto i pospremljeno”, odrasli vide prizor “kao da je bomba eksplodirala”. Lekcija br. 4 – Kečap je čarolija. Od svakog jela može napraviti super ukusan obrok. Lekcija br. 5 – Sva su djeca potencijalni novinari, imaju samo jedno pitanje: Zašto?

Lekcija br. 6 – Dječaci i djevojčice su poput magneta. Svako je na svom polu, dečki na sjevernom, a cure na južnom. Imaju totalno različite poglede na stvari. Lekcija br. 7 – Čokolada po noći loša je ideja (ovo vrijedi i za mene, također). Lekcija br. 8 – Djeca su poput spužvi, u pozitivnom smislu, svakako.


Jako brzo uče i upijaju znanje. Ali, s druge strane, nemaju pucu za isključiti se, tako da moramo biti vrlo pažljivi što govorimo i radimo, odnosno, kakav im primjer dajemo. Lekcija br. 9 – Smiju se svaki dan. Ova lekcija je i mene “osvijestila”. Kao što je Charlie Chaplin rekao: “Dan bez smijeha, izgubljen je dan!”. Tu djeca zasigurno ne gube nijedan dan. Lekcija br. 10 – Budite bez straha.

Što smo stariji, to više strahova imamo. Djeca nemaju straha. Kad im se pjeva, pjevaju na glas. Kad im se pleše, oni plešu radosno i slobodno, kao da ih nitko ne gleda. Mi se odrasli bojimo nepoznatog. Držimo se poznatog i teško, vrlo rijetko izlazimo iz zone komfora.
Lekcije usvojene

Platon je rekao: “Djeci lako opraštamo strah od mraka; prava je životna tragedija kada se odrastao čovjek boji svjetla!” Kada bi odrasli razmišljali kao djeca (bar pola sata dnevno), život bi bio puno jednostavniji, i zabavniji. Glumeći Gospođu Doubtfire, ili za starije generacije čitatelja, Mary Poppins, svladao sam mnoge korisne lekcije u tjednu “dadiljanja”. Ali, šalu na stranu, zaista sam uživao u društvu dvoje prekrasno odgojene i pristojne djece.

I čini mi se da sam kroz ovo iskustvo više naučio od njih nego li što bih sam shvatio. Pitanje: “Što djeca znaju, a odrasli su zaboravili?” Odgovor: “Skoro sve!” Kako starimo, svakodnevni život i obaveze “otele” su nam tu dječju ljubav prema životu i njegovoj jednostavnosti.


Čini mi se da se cijelo vrijeme grozničavo pokušavamo vratiti u vrijeme kada smo bili djeca. Nažalost, u tome nikada nećemo uspjeti. Ali možemo pokušati. Osjećajmo život, uzbuđenje. Ne plašimo se novih stvari. Zabavljajmo se. Budimo radoznali. Budimo iskreni, izrazimo svoje želje. Uživajmo u svakom trenutku.

Volimo bez straha. Prilagodimo se promjenama. Tek što smo se pozdravili s našim dragim, malim prijateljima, doslovno isti dan, na vratima su se pojavile moja mama i nećakinja koje su stigle iz Engleske na proljetni odmor. Kao što bi rekli u serijama: Nastavlja se….. Epizoda: Baby-Sitting 2.


 
Naslovnica Mišljenja

Najčitanije

Godina dana od spektakularnog dočeka Vatrenih

Godina dana od spektakularnog dočeka Vatrenih
Samo jedna riječ bi bila to - neopisivo. Možda ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. Jer, ne može nije...
Godina dana od spektakularnog dočeka Vatrenih

Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu

Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu
Jutros oko 9:10 došlo je do prometne nesreće kod sretanja za Lozicu. Kako neslužbeno doznajemo, u nesreći su sud...
Prometna nesreća kod skretanja za Lozicu