Vijesti Kultura

VEČERAS U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD U 19:00 SATI

Predavanje Tuge Tarle o svestranome Korčulaninu iz 16. stoljeća, Vinku Paletinu

VEČERAS U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD U 19:00 SATI
Predavanje Tuge Tarle „Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta“ održat će se u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u srijedu, 6. listopada 2019., s početkom u 19 sati.
 
Predavanje će publiku upoznati s likom i djelom Vinka Paletina iz Korčule, konkvistadora i kartografa, dominikanca, pisca i izumitelja, prevoditelja i diplomata, koji je svojim nesvakidašnjim životnim iskustvom ostavio znatan doprinos humanističkoj Europi 16. stoljeća.

Godine 2018., povodom 510. obljetnice Paletinova rođenja, u prijevodu Tuge Tarle, Matica hrvatska objavila je knjigu “Ime, život i avanture anonimnog osvajača Vinka Paletina iz Korčule” Španjolca Isacija Péreza Fernándeza, dominikanca, doktora filozofije i teologije, erudita, pisca i istraživača,autora brojnih djela iz metafizike i filozofije povijesti te kritičkih izdanja, ogleda i studija o istaknutim dominikancima i španjolskim osvajačkim pohodima na tlu Novoga svijeta u prvim desetljećima nakon otkrića Amerike.
Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484 ‒ 1566) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i već pet stoljeća anonimne knjižice „Izvješće o Novoj Španjolskoj“. Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja ‒ napisao je Vinko Paletin iz Korčule, avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.
 
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

"Meštar" ukrao persijane?!

"Meštar" ukrao persijane?!
Nas sugrađanin (podaci poznati redakciji) požalio nam se da mu je meštar ukrao persijane. Naime, nakon što je po...
"Meštar" ukrao persijane?!