Vijesti Kultura

I U MUZEJIMA SE KUHA

Pazija i žrnovski makaruni u žitnici Rupe

I U MUZEJIMA SE KUHA
U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici „Rupe“ će u četvrtak, 17. listopada, od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica „Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule“. Na radionici će se pripremati dva jela - samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

Iz Dubrovačkih muzeja napominju kako se snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko krije upravo u hrani. Kažu kako će se na radionici predstaviti tradicija na suvremeni način, odnosno reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu. Polaznici će upoznati jestivo samoniklo bilje kroz izlaganje i razgovor s kustosicom Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule, a o tradicijskoj prehrani otočana govorit će viša kustosica Branka Hajdić iz Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Mediteranska prehrana je uvrštena i na UNESCO-ov Reprezentativni popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Tijekom predavanja i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, te sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane.
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'

SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'
Oliver zapravo nije bio od velikih rođendanskih fešti. Njemu su takva slavlja lagano išla na živce, ali ih je tr...
SUTRA BI OLIVER NAPUNIO 72 GODINE Supruga Dubrovkinja prisjetila se zajedničkih trenutaka: 'Zbog unuka je stoički ‘trpio’ proslave svog rođendana i rezanje torte, no tortu nikad nije želio jesti'

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
U OVOM BROJU NA DAR ČITATELJIMA BOŽIĆNI 'PRILOG JEDI ,MOLI, VOLI'   UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA I BLAGDAN SVET...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika