Vijesti Kultura

PREMIJERA U KMD-u

Dubrovački teatar s Alkestidom započeo novu kazališnu sezonu

PREMIJERA U KMD-u
U Kazalištu Marina Držića premijerno je izvedena predstava "Alkestida", u režiji slovenske redateljice Livije Pandur. Adaptaciju teksta/dramaturgiju prema Euripidovom predlošku potpisuje Lada Kaštelan.

U predstavi igraju: Katarina Stegnar (Alkestida), Igor Kovač (Admet), Zdeslav Čotić (Heraklo), Glorija Šoletić (Admetova majka) te Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka (Gosti).

Scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Danica Dedijer, skladatelji Primož Hladnik i Boris Benko (SILENCE), oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, asistentica scenografa Irena Kraljić, asistentica redateljice Mateja Kokol, asistentica kostimografkinje Andrea Marić, a fotografije s predstave priredio je Aljoša Rebolj.

- Euripidova Alkestida, prikazana u Ateni 438. pr.Kr., najstarije je sačuvano djelo tog antičkog tragičara koji svojim dramama izravno korespondira s našim vremenom i ne silazi sa svjetskih pozornica. Alkestida je možda njegova najzagonetnija drama, uvijek iznova otvorena različitim interpretacijama, pa tako i ovoj verziji Lade Kaštelan. Verziji koja njezinu tajnu osluškuje i prosljeđuje, ne pokušavajući je riješiti. Susret s vlastitom smrtnošću i s gubitkom u korijenu je ljudskog postojanja, granična situacija u kojoj se preispituje sve što jesmo ili nismo, testiraju se granice ljubavi. Priča koju je Euripid preuzeo iz postojeće tradicije kaže da je Admet, tesalski kralj, od boga Apolona dobio za nagradu mogućnost odgode svoje smrti, kad za to dođe vrijeme. Pod jednim uvjetom. Može ostati na životu ukoliko netko drugi siđe u Podzemlje umjesto njega. Jedina osoba koja to želi njegova je žena i majka njegove djece, Alkestida, strankinja u zemlji u koju je došla zbog braka s Admetom. Nitko drugi. A onda je Heraklo, nepozvani gost u kući žalosti, vrati natrag iz Podzemlja. Što bi bilo da se može dati svoj život u zamjenu za tuđi? Što bi bilo da se može primiti tuđi život u zamjenu za svoj? Što bi bilo da se može vratiti iz mrtvih? Koje su posljedice, koja je cijena? Nemilosrdna pitanja, na koja je jedini odgovor šutnja, stoji u popratnom tekstu.

Reprize su na rasporedu 15., 19., 20. i 21. rujna - sve izvedbe s početkom u 21 sat.
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije