Vijesti Kultura

PRIZEMLJE NARODNE KNJIŽNICE GRAD

NOVI CIKLUS CRTEŽA Robert Kralj predstavio svoje "Portrete iz Grada"

PRIZEMLJE NARODNE KNJIŽNICE GRAD
Svoje izuzetno umijeće crtanja potvrdio je još jednom dubrovački restaurator papira i umjetnik Robert Kralj otvorenjem izložbe „Portreti iz Grada“ u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Postav čini novi ciklus crteža koji prikazuju dobro znane dubrovačke 'lokalce', književnike, glazbenike i umjetnike poput akademika Luka Paljetka preko Miljenka Vikića ili Josipa Pina Trostmanna pa sve do nedavno preminuloga maestra Đela Jusića. Štoviše, portret maestra Jusića svojevrsna je kruna cijelog ciklusa. Okupljene je prvo pozdravila zaposlenica Dubrovačkih knjižnica Deša Ficović Kosović.

- Kralj u svojim portretima ne opisuje samo lice, već pokušava prikazati i narav portretirane osobe.
Brojne Dubrovčane i Dubrovkinje umjetnik je ovjekovječio na svojim radovima u snažnoj i energičnoj maniri, vrlo ekspresivnog slikarskog rukopisa. Rezultati su zanimljivi i pomalo intimistički prikazi naših sugrađana s izravnom, figurativno – realističkom ikonikom. Ovim ciklusom, dubrovački restaurator i umjetnik pokazao je svoju zrelost i neporeciv potencijal na djelu. Izložbom „dubrovačkih portreta“, Robert Kralj iskazao je vlastitu senzibilnost prema Gradu i njegovim sugrađanima te omogućio da njihova lica zauvijek žive, kako na papiru tako i u našim srcima, piše u katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti i kustosica, Andrea Batinić Ivanković koja je prilikom otvaranja kazala kako je portret vrlo zahtjevna tematika te je autor crteža  pokazao "zavidnu razinu crtačkog umijeća". 

Dodala je također kako je Kralj doživio zrenje, zrelost  te da dalje može graditi svoj crtački opus. Za portretirane je kazala kako su oni "lice i duša Grada" te je izdvojila portret maestra Đela Jusića.

Kralj, inače zaposlenik Dubrovačkih knjižnica, otkrio je kako je sve počelo pozivom Tee Batinić da za izložbu portreta u Galeriji Artur priredi par crteža. Isprva je, uglavnom na temelju fotografija, crtao portrete kolega umjetnika s kojim se često druži da bi potom prešao na književnike, glazbenike i osobe koji građani Dubrovnika jako dobro poznaju. Zahvalio je posjetiteljima na dolasku te posjetiteljima poručio da ćakulaju, da se druže, da uživaju, da kritiziraju i da popiju vina kako bi "malo više ćakulali". 

Glazbeno su otvorenje uveličali Lucija Pećar, Šimun Končić i Adem Gušić.

Izložba je napravljena u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, udruge DART i Galerije Artur, a ostaje otvorena do 29. kolovoza. bLu
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

FILM TJEDNA Nož u leđa

FILM TJEDNA Nož u leđa
Nakon polovičnog uspjeha osme epizode Star warsa 'The last Jedi', redatelj Rian Johnson iz visina znanstvene fan...
FILM TJEDNA Nož u leđa