Vijesti Kultura

FOTOGRAFSKI VREMEPLOV U ČAST VITEZU OD KAMENA

ĐIR STRADUNOM, ĐIR KROZ POVIJEST Otvorena izložba "Orlando nekad"

FOTOGRAFSKI VREMEPLOV U ČAST VITEZU OD KAMENA

Na Stradunu, barem na njegovoj južnoj strani, otvorena je izložba fotografija „Orlando nekad“ i to u sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja Orlandove godine.

Osmislili su je i priredili članovi Povjerenstva za proslavu Orlandove godine u suradnji s uredništvom i članovima Facebook-grupe „Dubrovnik nekad“ i Foto Adriom. Autor umjetničkog postava je Pero Mrnarević.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić kazala je kako je izložba rezultat zajedničkog promišljanja kako Dubrovčanima i posjetiteljima približiti Orlanda. Na ideju izložbe došao je Mrnarević. Cilj je bio otvoriti izložbu na isti dan kad je Orlandov stup postavljen prije 6 stoljeća. Također, istaknula je Tepšić kako je Orlandov stup u procesu monitoringa koji provodi Hrvatski restauratorski zavod odnosno Ministarstvo kulture nakon čega će se osnovati povjerenstvo koje će dati smjernice obnove i restauracije. 

Administrator Facebook-grupe "Dubrovnik nekad" Ivo Batričević dodao je kako je ovo prva izložba ovakvog tipa rekavši kako o Orlandu primjerice nema posebnih kartolina, uvijek je u drugom planu pa su tako najčešće zastupljene fotografije tipa: "Orlando i Sveti Vlaho", "Orlando i zvonik", "Orlando i Stradun" i "Orlando s djecom i golubovima"... Najstarija izložena fotografija zapravo je crtež iz 19. stoljeća na kojoj se ne vidi Orlandov stup. Naime, podsjetio je Bratičević kako je Orlando 1825. srušio vjetar te je nakon toga više od pola stoljeća bio u Kneževom dvoru da bi ga se 1878. ponovno postavilo na isto mjesto gdje je i danas. Prije 1825. Orlandov stup bio je okrenut prema istoku, a nakon ponovnog postavljanja okrenut je prema sjeveru. 

Izložbu čini 51 fotografija koje su ustupljene iz privatnih arhiva članova popularne i vrlo aktivne Facebook-grupe „Dubrovnik nekad“, a prikazuju ovog srednjevjekovnog viteza kao nijemog, ali vjernog svjedoka vremena i neizostavnog sudionika brojnih društvenih događanja kroz povijest.Odabrane fotografije prezentirane su na stratama dimenzija 1,20 x 0,80 metara izrađenim od gumiranog platna kako bi izdržale sve vremenske uvjete.

Izložba ostaje otvorena do kraja godine, do kraja Orlandove godine te će tako, osim Dubrovčanima, biti vidljiva i svim posjetiteljima. Glazbeno su otvaranje izložbe uveličali članovi Gradske glazbe Dubrovnik na čelu s Jakovom KakarigjijembLu 

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije