Vijesti Kultura

PREDSTAVLJENA FOTOMONOGRAFIJA "DUBROVNIK..."

DAMIR FABIJANIĆ Volim ovaj grad i volim drage ljude u njemu - unatoč svemu!

PREDSTAVLJENA FOTOMONOGRAFIJA
Hrvatski fotograf Damir Fabijanić predstavio je u atriju palače Sponza fotomonografiju „Dubrovnik…“. Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak pozdravila je okupljene podsjetivši kako je Fabijanić predratne 1990. u svibnju imao izložbu – i to upravo u Sponzi.

Naime, na desetu godišnjicu potresa iz 1979., angažirao ga je Zavod za obnovu Dubrovnika. Cilj je bio da izložba obiđe Europu i svijet jer je, prema Fabijanićevim riječima, Dubrovnik najpoznatiji toponim u Hrvatskoj, pod zaštitom je UNESCo-a te je kasnije stradao u ratu. Fabijanić je prije napada na Dubrovnik 1. listopada 1990. snimio grad i njegovu okolicu te je tijekom rata ponovio iste motive.

U svom je obraćanju izdvojio posebno značajne izložbe. Jedna od njih, „Dubrovnik, patrimonio de la humanidad“ otvorena je u Madridu 23. siječnja 1992. Prva je to hrvatska izložba nakon priznanja Republike Hrvatske. Predgovor u istoimenoj knjizi napisao je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1989. Camilo José Cela. Pozvan je i na najvažniji festival fotografije na svijetu „XXIII Les Rencontres Internationales de la Photographie“ u Arlesu.

Izložba „Dubrovnik…“ prikazana je u Chapelleu Saint-Louisu de la Salpêtrière u Parizu i to u organizaciji Ministarstva kulture Republike Francuske što je ujedno čini prvom hrvatskom izložbom u njihovoj organizaciji.

Prisjetio se Fabijanić kako se odrekao i autorskih honorara te je 8 tisuća njemačkih maraka donirao Fondu za obnovu hrvatske baštine od čega je 4 tisuće njemačkih maraka usmjereno za obnovu palače Sponza – tako se krug zatvorio.

Istaknuo je kako se ne srami narudžbi, dapače, ponosi se njima jer narudžbe su po njegovom mišljenju „prava, istinska i profesionalna priča svakog fotografa“. Prvo izdanje knjige „Dubrovnik…“ tematski obuhvaća Grad, okolicu i rat, a financijski je izdavanje knjige potpomoglo francusko Ministarstvo kulture. Drugo izdanje knjige iz 1997. kao dodatak donosi obnovu spomeničke baštine.
Fabijanić je naveo kako je imao izložbe diljem svijeta, počevši od Atene, Lisabona pa sve do Buenos Airesa. Komentirao je kako je zahvaljujući internetu sve lako provjerljivo upozorivši kako neki napišu kako su imali izložbu u Louvreu, a otvorili su je u Carrousel du Louvreu koji je zapravo šoping centar.

Ispričao je i anegdotu: kad se u Dubrovniku zatekao 1994. radi fotografiranja ljetnikovaca, prišao mu je jedan gospar, stisnuo mu ruku rekavši mu: „Drago mi je što ste tu jer znam da će nešto lijepo biti iza vas!“. Zahvalio se Fabijanić organizatorima i okupljenima na dolasku te na kraju poručio: „Volim ovaj grad i volim drage ljude u njemu - unatoč svemu!“

Knjigu je s autorom predstavio Ivica Puljić koji je pročitao nekoliko osvrta o Fabijanićevom stvaralaštvu. bLu
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
U NOVOM BROJU DUBROVAČKOG VJESNIKA PROČITAJTE: PITALI SMO KOLIKE  SU  BRZINSKE REKORDE NA DUBROVAČKIM PROMETNIC...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika