Vijesti Kultura

ŽITNICA RUPE

POMORSKE ŠKRINJE Otvorena posljednja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja

ŽITNICA RUPE

“Pomorske škrinje” naziv je izložbe Dubrovačkih muzeja koja je otvorena u žitnici Rupe. Autorica izložbe je Ljerka Dunatov, dok postav izložbe potpisuje Ivona Michl, više kustosice Dubrovačkih muzeja.

Pomorske škrinje koje se čuvaju u fundusu Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja dio su Zbirke brodskih predmeta u kojoj se čuva raznorodna građa korištena na brodovima. Sačuvano je četrnaest škrinja, od kojih su dvije sa sedlastim poklopcem (tzv. bauli), jedan poklopac škrinje i jedan mornarski pleteni koš od pruća. Osim predmeta iz zbirke, na izložbi su predstavljeni i jedna škrinja te jedan poklopac škrinje iz privatnog vlasništva.

Škrinja (tal. scrigno, lat. scrinium) je drveni sanduk s poklopcem, namijenjen za spremanje odjeće i drugih tekstilnih predmeta, nakita, obiteljskih dragocjenosti, novca, dokumenata i ostaloga. U slavenskim jezicima riječ skrinja koristi se u značenju spremnice za blago i dragocjenosti. U srednjem i u novom vijeku, sve do 19. stoljeća, kada se počela zamjenjivati komodama i ormarima, u svim je društvenim slojevima škrinja bila neizostavnim dijelom uređenja stambenog prostora. Najstarije srednjovjekovne škrinje potječu iz 12. stoljeća, a najčešće su izrađivane od jednog komada drva s jednostavnom dekoracijom (niz lukova, rozeta, zvijezda i sl.). Vrhunac estetskih dostignuća u izradbi ovih spremnica dosegnut je u 16. stoljeću.

Za razliku od etnografskih škrinja o kojima se često i opširno pisalo, pomorske ili mornarske škrinje nisu bile predmetom posebnoga znanstvenog istraživanja, tako da je literatura o njima iznimno oskudna.

Izložba ima za cilj prikazati dio dosad neizloženog fundusa Pomorskog muzeja i upoznati širu javnost s načinom izradbe, ukrašavanja i uporabe pomorskih škrinja, te upozoriti na potrebu intenzivnije zaštite ovih vrijednih predmeta. Dv

loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije