Vijesti Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI: OTKUPLJEN DIO OSTAVŠTINE OBITELJI BONA

Dubrovački muzeji bogatiji za više od 150 predmeta!

DUBROVAČKI MUZEJI: OTKUPLJEN DIO OSTAVŠTINE OBITELJI BONA

Fundus Dubrovačkih muzeja je, zahvaljujući otkupu dijela ostavštine obitelji Bona,  bogatiji je za više od 150 predmeta vrijednih oko 190 tisuća kuna. Otkupljeni su predmeti datirani u period od 16. do početka 20. stoljeća a najveći je dio otkupljen za zbirku Kulturno- povijesnoga muzeja te dijelom fundus Etnografskoga muzeja.

Najvrjedni otkupljeni predmet svakako je zdjela od iskucanog srebra, iz 16. stoljeća, koja je rad dubrovačkog zlatara. Izuzetno je vrijedan i srebreni pladanj s obiteljskim grbom Bona iz 19. stoljeća a kvalitetom rada i vrijednođču ne odstupa ni pet minijatura na platnu, portreti nepoznatih muškaraca u zajedničkom okviru, datirani u 17. stoljeće. Tu je i pet minijatura na bjelokosti s portretima nepoznatih žena s početka 19. stoljeća kao i minijatura na limu s portretom Olivera Cromwella iz 17. stoljeća u srebrenoj kutiji iz istog razdoblja te ulje na bakrenom limu s prikazom Gospe s Kristom iz 19. stoljeća.   
Kako su nas izvijestili uz Dubrovačkih muzeja, među otkupljenom je građom i portret orebićkog pjesnika, bibliofila i kolekcionara Ivana Vicka Bizzara (1782-1883.) te njegovog prijatelja, splitskoga književnika Anđela Delmistra. Oba su portrata zapravo minijature na bjelokosti, datirani s početka 19. stoljeća, koje su dio zbirke obitelji Bona vjerojatno zahvaljujući Mariji Bizzaro, koja je članicom obitelji postala udavši se za Edvarda Bonu 1849. godine.  Njoj je pripadala i kutija s 13 njenih pisama, listom sa ženidbenim sonetom iz 1849. te  knjižicom s pjesmama iz 1818. godine.

Fundus Kulturno- povijesnog muzeja je ovim vrijednim otkupom obogaćen i za bidermajer i secesijski stolić, secesijski ormar sa zrcalom, dvije lepeze iz druge polovice i kraja 19. stoljeća, kao i za cijeli niz uporabnih predmeta s konca 19. stoljeća, koji su pripadali Ivani Bona: dva para cipela, dugačke bijele kožnate rukavice, vjenčić za mladenku te srebrenu torbicu s početka 20. stoljeća.  

Komplet od 11 secesijskih čaša za vino s potpisom jednog od najcjenjenijih francuskih staklara Renéa Laliquea te četrdesetak predmeta za Zbirku fotografije i fotografskog materijala također su postali dio fundusa Kulturno-povijesnog muzeja.  
Uz sve to, otkupljeno je i desetak predmeta za fundus Etnografskoga muzeja, uglavnom za Zbirku kućnog inventara i okućnice, a obitelj Bona je Dubrovačkim muzejima i darovala veliki broj predmeta, među kojima se ističe veliki broj keramičkih posuda, srebrenog pribora, 3 neobarokna naslonjača i jedna neobarokna stolica, komplet toaletnih posudica i katalog s uputama za uljepšavanje s početka 20. stoljeća, kao i uvijač za kosu te ručno ogledalo.

Inače, obitelj Bona je jedan od najstarijih i najznamenitijih dubrovačkih vlastelinskih rodova. Grana kojoj pripadaju Michel de Bona i nasljednici njegove pokojne sestre Nicollete, a od kojih je i otkupljen dio obiteljske ostavštine, u dubrovačkim se dokumentima spominje početkom 15. stoljeća. Od tada do pada Dubrovačke Republike, sudjelovali su u njezinoj upravi kao knezovi i senatori, a bavili su se trgovinom i pomorstvom. Među njima su bili jedan biskup i pisac (Frano Jeronim, 1687.-1749.) te jedan pjesnik (Miho Marinov oko 1551. – 1617.) a valja reći kako im nakon pada Dubrovačke Republike i odlaska Francuza, nova austrijska uprava 1817. godine, također, priznaje plemstvo.

Rodbinski su bili povezani s obiteljima Zuzzori i Bizzaro, pa su i neke umjetnine iz ostavštine obitelji pripadale tim rodovima. Obitelj postoji i danas, a prezime nosi Michel de Bona, sin Renea de Bone i unuk Iva (Gina) de Bone, koji živi u Parizu, dok u Rimu žive djeca njegove pokojne sestre Nicollete, Kim i Carlo.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina
Povodom proslave sv. Mitra u Općini Ravno, u subotu, 26. listopada 2019. godine održati će se Dan Ravanjskog bro...
NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina