Vijesti Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI

Novo priznanje za istraživanje antičkog vodovoda Vodovađa- Cavtat

DUBROVAČKI MUZEJI

Hrvatsko- engleski katalog izložbe “Antički vodovod Vodovađa- Cavtat” voditeljice Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić pobrao je pohvale dvojice europskih autoriteta za antičke vodovodne sustave. Riječ je o profesoru Ceesu Passchieru s Odjela za geoznanosti Sveučilišta  Johannes Gutenberg iz Mainza, koji se bavi analizom sedrenih naslaga koje se talože u vodovodnim kanalima kao alatom za istraživanje antičkih vodovoda, te Wilkeu D. Schramu sa Sveučilišta Utrecht iz Nizozemske, koji i uređuje specijalizirani web portal o rimskim akvaduktima (www.romanaqueducts.info).
 
Katalog je izdanje Dubrovačkih muzeja, a kao i brojni slični koji su posljednjih godina redovito nagrađivani od muzejske struke, pobrao je i priznanja domaćih i stručnjaka svjetskog glasa. Riječ je o publikaciji koja na 151 stranici, osim povijesnih informacija i zanimljivosti, donosi  mnoštvo ilustracija poput  geodetskih i arhitektonskih snimaka te grafičkih prikaza koje zorno prikazuju kompleksnost izgradnje i funkcioniranja vodovoda.
 
 
Profesor Passchier je katalog ocijenio kao „sjajno odrađen posao“ te se ponudio da napravi analizu sedrenih naslaga, ako postoje:- Knjiga je zaista lijepa i sadrži veliko bogatstvo podataka: čestitam! Drago mi je da je ovaj vodovod tako dobro i cjelokupno istražen – napisao je, između ostaloga, Passchier koji je ustvrdio da mu je čitanje kataloga pružilo veliko zadovoljstvo.

Wilke D. Schram je zaključio da je autorica napravila „veliki posao napravivši takav elaborat o vodovodu s ograničenim brojem ostataka“. U siječnju 2015. godine je na spomenutom portalu objavljena i vijest da je katalog „Antički vodovod Vodovađa-Cavtat“ izašao iz tiska.
 
Inače, katalog u prvom dijelu govori općenito o antičkim vodovodima, izgradnji, kapacitetu, potrošačima, službi za održavanje, reguliranju toka, vodovodnim cijevima i slavinama, gradskoj vodovodnoj mreži te mjernim instrumentima, da bi uslijedio kratki prikaz Cavtata u antici, centurijacije zemljišta i cestovnih pravaca. Iznimno je vrijedan dio u kojemu se  donose rezultati istraživanja s položajem sonda, te geodetskim i arhitektonskim nacrtima. Trasa je ucrtana na osnovu visinskih kota i mjernih podataka, a izračunat je i njegov kapacitet te kapacitet  pretpostavljenog sifona. Izgradnju ovog velebnog komunalnog objekta autorica datira u sam početak 1. stoljeća.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina

NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina
Povodom proslave sv. Mitra u Općini Ravno, u subotu, 26. listopada 2019. godine održati će se Dan Ravanjskog bro...
NAJAVA Dan Ravanjskog bronzina