Vijesti Hrvatska i svijet

DUBROVNIK SLAVI SVETOG NIKOLU I DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA

FOTO: Najvažnija pobjeda u povijesti grada!

DUBROVNIK SLAVI SVETOG NIKOLU I DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA
Dubrovnik danas slavi blagdan svetog Nikole i Dan dubrovačkih branitelja koji su 6. prosinca 1991. obranili grad tijekom najtežeg napada u njegovoj stoljetnoj povijesti.

Prije 28 godine u 5,45 sati ujutro topnici i Jugoslavenske armije i paravojnih postrojbi iz Srbije i Crne Gore, te pripadnici Teritorijalne obrane susjednog Trebinja započeli su topnički napada na Dubrovnik. Pomoć im je pružila tadašnja ratna mornarica bivše države kao i ratno zrakoplovstvo.

Glavni cilj napada bilo je zauzimanje tvrđave Imperial na Srđu iznad Dubrovnika a nakon neuspjeha nastavljeno razaranje gradske povijesne cjeline iako se i tada nalazila pod zaštitom UNESCO-a. U granatiranju koje je trajalo cijeli dan poginulo je 19 civila i četiri branitelja, a šezdesetak Dubrovčana je ranjeno. Oštećeno je 460 objekata, a devet srednjovjekovnih palača u potpunosti je spaljeno. Odmah nakon početka napada, istovremeno sa topničkim udarima i raketiranju samog grada odvijao se napad pješadije te tenkova na tvrđavu Imperial na Srđu, strateški važnoj točki obrane Dubrovnika u kojoj su položaj držali malobrojni branitelji. Neprijateljski vojnici, prije svih pripadnici specijalnih postrojbi iz Niša u početku napada uspjeli su se popeti na istočno krilo tvrđave i zauzeti krovnu terasu, no Dubrovčani su ih uspjeli odbiti i zadržati položaj u Imperialu.

Od zapovjedništva obrane Dubrovnika na čijem je čelu bio general Nojko Marinović u jednom su trenutku zatražili da hrvatsko topništvo gađa samu tvrđavu kako bi otjerali napadače dok su se oni zatvorili u unutrašnjost Imperiala. Takav zahtjev ali i hrabrost ne čudi jer da je jugo arija kojim slučajem taj dan zauzela tvrđavu, pao bi cijeli Dubrovnik. Bitka za tvrđavu Imperial smatra se jednom od najvažnijih u Domovinskom ratu, a nakon razaranja dubrovačke spomeničke baštine promijenio se i stav međunarodne zajednice prema velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića. Dubrovnik su tog 6. prosinca obranila 163 branitelja, po čemu je dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske 1992. godine i dobila ime.

Tijekom cijele agresije na hrvatski jug i blokade Dubrovnika, redakcija Dubrovačkog vjesnika nije prestajala raditi i objavljivati aktualne vijesti iz grada umnožavajući ih na šapilografu u Ratna izdanja koja su dijelila građanima. Tako je bilo i dan nakon 'Crnog dubrovačkog petka' najtežeg napada, 7. prosinca 1991. godine. Koliko je Dubrovački vjesnik smetao agresorima govori i napad kada je sa četiri maljutke i jednom raketom VBR-a dirketno pogođena redakcija koja se tada nalazina u zgradi bivšeg suda na Gradcu u kojoj je danas smješten američki koledž. 

Obilježavajući dan dubrovačkog ponosa i hrabrosti, u 14, 30 sati Ulica Stjepana Cvijića biti će preimenovana u Ulici Janka Bobetka, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga. Svečanost preimenovanja će pratiti i mimohod postrojbi iz Domovinskog rata do Pila, a među ostalim događajima na Stradunu će u 20 sati nastupiti Marko Perković - Thompson
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije