Vijesti Hrvatska i svijet

MINISTARSTVO JOŠ UVIJEK NIJE ODOBRILO MJESTO ZA UČITELJA

Prvašići s teškoćama u razvoju došli prvi dan u školu i saznali da njihov razred ne postoji

MINISTARSTVO JOŠ UVIJEK NIJE ODOBRILO MJESTO ZA UČITELJA
U euforiji oko reforme obrazovanja zaboravilo se na one koji za učenje trebaju pomoć osobnog asistenta. Više od 180 djece koja su dosad imala pomoćnike u nastavi i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju takav oblik potpore, krenulo je u školu bez pomoćnika, piše Slobodna Dalmacija.

U praksi se pojavila situacija da je odobren samo jedan asistent na troje učenika, a negdje ni to. Najtužnija situacija bila je za više od 600 djece i mladih s teškoćama koji pohađaju centre za odgoj i obrazovanje jer resorno Ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge preko kojih se takve specijalizirane institucije prijavljuju za angažman pomagača u nastavi.

Kasnio natječaj

- Moj sin, dijete s višestrukim teškoćama u razvoju, dijete u invalidskim kolicima, krenuo je u prvi razred Centra za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj’ u Splitu. No, njegov razred nije formiran, a Ministarstvo još nije odobrilo mjesto za učitelja, odnosno defektologa. Dok to ne naprave, moj će dječak biti na nastavi s učenicima viših razreda. Što reći na to - pita roditelj iz Splita kojega je u ponedjeljak dočekao šok, a zatim višesatni razgovori s vodstvom ustanove koja je, doduše, na vrijeme poslala požurnice resornoj administraciji u Zagrebu.

- Svima nam je ovo neugodna situacija i žao nam je što se sve rješava ovako. Mi smo na tu djecu računali, poslali smo zahtjeve za pomoćnike u nastavi još u ožujku preko naših partnerskih udruga koje se izravno javljaju na natječaj Ministarstva i sad čekamo rezultate. Problem je to što je rok prijave za natječaje stavljen prekasno, tek 18. kolovoza, praktički uoči početka školske godine, a to je prekratko. Djeca su nam tako došla u školu u kojoj za njih nije formiran razred jer se čeka odgovor resornog Ministarstva. Napravili smo sve da oni ipak krenu na nastavu, smjestili smo ih u ostale razrede, s njima su stručne osobe i iskreno se nadamo da će stići pozitivan odgovor za posao defektologa koji će preuzeti novi razred - rekla je Željka Paleka, ravnateljica “Slave Raškaj”, koja tvrdi da je i sama razočarana što se ta pitanja nisu na vrijeme riješila.
U Ministarstvu demografije jučer su nam odgovorili da “kontinuirano brinu o potrebama korisnika” te da je u ovom slučaju “suglasnost potpisana i poslana”

Zaigrali se reformama

Udruga Moje dijete iz Solina objavila je da je njihov projekt “TI si uz MENE!”, namijenjen angažmanu pomoćnika u nastavi, sada u fazi odlučivanja. “Projektna dokumentacija nam je uredna pa se nadamo da će sva djeca dobiti suglasnost za pomoćnike. Trenutačno je sigurno da će komisije u Ministarstvu ‘puštati’ u etapama rješenja za udruge”, objavili su informaciju na svojoj stranici na Facebooku, piše Slobodna Dalmacija.

U svakom slučaju, djeca kojoj je potrebna pomoć u nastavi čekaju rješenja Ministarstva. Neki u tuđim razredima, neki sami u klupama. Kako im objasniti da su se odrasli zaigrali reformama i preskočili onu najvažniju - inkluzivnu.
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Obnovljen sportski teren na Gromači

Obnovljen sportski teren na Gromači
Završeni su radovi na obnovi sportskog terena na Gromači. Radovi su obuhvatili sanaciju 100 kvadratnih metara as...
Obnovljen sportski teren na Gromači