Vijesti Hrvatska i svijet

DOBRE VIJESTI ZA MLADE OBITELJI

Započele prijave za subvencionirane stambene kredite, u Dubrovniku subvencija 30 posto

DOBRE VIJESTI ZA MLADE OBITELJI
U doba kad cijene nekretnina, naročito u gradovima na obali, ruše sve rekorde, vijest o novom krugu podjele subvencioniranih stambenih kredita je prava muzika za uši brojnim podstanarskim obiteljima. A novi krug je upravo počeo. Prijave za kredite koje započinju danas, trajat će tri tjedna. Očekuje se da će i ovaj krug subvencija biti iskorišten maksimalno. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, donosi Jutarnji list.

Kako javljaju iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar najavio je danas otvaranje trećeg poziva za prijavu za subvencioniranje stambenih kredita. Na otvaranju trećeg poziva i početku zaprimanja zahtjeva u APN-u uz ministra Predraga Štromara prisustvovali su državni tajnik Željko Uhlir i direktor APN-a Slavko Čukelj.
Riječ je o projektu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kojim pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

- S obzirom na vrlo dobre rezultate i zadovoljstvo građana ovakvom stambenom politikom, mi smo u Ministarstvu graditeljstva uveli dodatne mjere u program subvencioniranja stambenih kredita. Produljili smo postojeće subvencije za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Uz to, subvencija se produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina- objasnio je Štromar razloge i novosti u sustavu subvencioniranja stambenih kredita, donosi Jutarnji list.

Programom se subvencioniraju stambeni krediti do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom u kunama, odnosno do najvišeg iznosa od 100.000 eura u kunama koji se otplaćuju duže od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto. Zahtjev mogu podnijeti svi građani s prebivalištem na području Hrvatske mlađi od 45 godina, koji su kreditno sposobni i koji time rješavaju svoje stambeno pitanje.

- Kvalitetno stanovanje uz moderan obrazovni sustav i mogućnost zapošljavanja jedno je od ključnih izazova mladih danas.
S obzirom na izuzetno uspješan krug subvencioniranja prošle godine i ishod ove godine, Ministarstvo mjeru subvencioniranja stambenih kredita planira i u 2020. godini, a pozivi će biti otvoreni u ožujku i rujnu.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima pročitajte ovdje.
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Obnovljen sportski teren na Gromači

Obnovljen sportski teren na Gromači
Završeni su radovi na obnovi sportskog terena na Gromači. Radovi su obuhvatili sanaciju 100 kvadratnih metara as...
Obnovljen sportski teren na Gromači