Vijesti Hrvatska i svijet

U INTERUNIVERZITETSKOM CENTRU

Istraživači aktivni na eksperimentima na CERN-u u Dubrovniku

U INTERUNIVERZITETSKOM CENTRU
U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik od 30. travnja do 3. svibnja održat će se radionica "Game of Flavours" koja će u Dubrovniku okupiti 50-ak istraživača aktivnih na eksperimentima na CERN-u, europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica.
Cilj radionice je diskutirati i razmijeniti iskustva o zadnjim razvojima u tehnikama za identifikaciju tzv. teških kvarkova, koji broje među poznatim česticama tvari najveće mase. Te čestice igraju važnu ulogu u preciznom određivanju svojstava nedavno otkrivenog Higgsovog bozona (Nobelova nagrada iz fizike 2013.) i u potrazi za novim česticama. Novi razvoji koji će biti u fokusu radionice se oslanjaju na novim i boljim detektorima čestica ali i na sve većoj upotrebi metoda tzv. strojnog učenja ili umjetne inteligencije. Radionici će doprinjeti i teorijski fizičari kao i stručnjaci iz područja umjetne inteligencije.
Za lokalnu organizaciju radionice su u suradnji s IUC-om odgovorni istraživači s Instituta Ruđer Bošković koji aktivno sudjeluju u istraživanjima na CERN-u. Radionica je organizirana u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost.
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije