Vijesti Hrvatska i svijet

GOSTOVANJE NA ČETIRI HRVATSKE RIBARNICE

UVIK FRIŠKO Na peskariji u Gružu izložba morskog otpada

GOSTOVANJE NA ČETIRI HRVATSKE RIBARNICE
Prema istraživanju Ujedinjenih naroda, svake godine u morima diljem svijeta završi skoro 12,7 milijuna tona plastike. Prevedeno, to je kao da se svake minute po jedan kamion pun plastičnog otpada iskrene u more! Otpad u moru bio je tema neobične izložbe na peskariji u Gružu ironično nazvane 'Uvik friško'.

O morskom smeću govorile su dipl. ing, biologije Tihana Arapović i magistrica ekologije i biologije mora Tea Kuzmičić, pokazujući posjetiteljima 'eksponate' u obliku PVC otpada koji su i same prikupljale kao eko- aktivistice na otoku Visu.
-Na plaži Zaglav, u pitomoj uvali kod viškog naselja Milna, eko- aktivisti udruga Sunce iz Splita i Geopark iz Visa u suradnji s lokalnim volonterima, koncem listopada i početkom prosinca prošle godine održali su dvije akcije čišćenja i oba puta prikupili ogromne količine PVC- morskog otpada. Pregledom prikupljenog otpada zaključili smo kako oko 80 posto morskog otpada potiče- s kopna! - priča nam Tihana.

Postavka ove neobične izložbe gostovat će na ribarnicama četiriju hrvatskih gradova, a sve u jačeg cilju podizanja svijesti javnosti o učincima morskog otpada na ekosustav Jadrana. Tea naglašava kako je sudjelovala u terenskim ronjenjimau parku prirode Telaščica te u uvali Molunta i ispod Konavoskih stijena:- Obje živimo na moru i užasavamo se spoznajom kolike su količine jednokratnog PVC- otpada u moru. Nove znanstvene studije otkrile su kako se u uzorcima soli iz SAD-a, Europe i Kine nalaze izuzetno opasne čestice mikroplastike. Taj je problem postao globalan, a dokaz da zagađenje prožima cijeli svjhetski okoliš jest i podatak kako je nakon testiranja ukupno 39 uzoraka kuhinjske soli uzete širom svijeta, među kojima je bio i jedan iz Hrvatske, u 36 uzoraka pronađena mikroplastika! 

Naše sugovornice naglašavaju kako je najviše pronađeno štapića za uši. Jednokratnih čaša i boca te medicinskog i kuhinjskog PVC- otpada. Nije zanemariv ni broj zaostalih ribarskih mreža i stiropora.

Stoga se nadaju kako će i ova izložba podići svijest o očuvanju čistoće i ravnoteže ekosustava Jadrana, te da ćemo uskoro dostići postavljeni cilj o recikliranju najmanje 20 posto PVC otpada. Da bi shvatili kolike su to količine, recimo samo da se u Hrvatskoj trenutačno reciklira samo 5 posto PVC- otpada!

Izložba je organizirana u sklopu zajedničkog, Interreg talijansko- hrvatskog projekta "Marine Litter Repair",  s ciljem smanjivanja unosa te raspršivanja otpada u akvatoriju Jadranskog mora.  Nositelj "ML Repair" projekta je Odjel za filozofiju i kulturnu i baštinu CA’ Foscari Fakulteta na Sveučilištu u Veneciji, a partneri su talijanski Nacionalni institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko- dalmatinske županije te splitska Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.
 
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije