Vijesti Hrvatska i svijet

ZANIMLJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Žene i muškarci iz Dubrovačko - neretvanske županije drugi po visini u državi, a spadaju i u sami europski vrh 

ZANIMLJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA
"The coast of giants: an anthropometric survey of high schoolers on the Adriatic coast of Croatia", istraživanje provedeno u sklopu PeerJ znanstvenog časopisa otvorenog pristupa, koji obuhvaća istraživanja na biološkim i medicinskim poljima, donosi interesantne podatke o visini stanovništva na istočnojadranskoj. Najveće žene prosječne visine od 169.1 cm i najveći muškarci prosječne visine od 183.9 cm dolaze iz Splitsko - dalmatinske županije, dok odmah iza na drugom mjestu dolaze žene iz Dubrovačko - neretvanske županije s prosječnom visinom od 168.9 cm i muškarci s visinom od 183.3 cm. Na prostoru naše županije, najviše žene dolaze iz Metkovića pa je tako njihova prosječna visina 168.7 cm, a muškaraca 184.9 cm što također spada na vrh u našoj županiji.

Uzme li se u obzir visina prosječnog 18-godišnjaka u Hrvatskoj u periodu između 1980-84 i 2006-08, iz istraživanja se može iščitati podatak kako je došlo do rasta od 2.9 cm, dok je kod ženskih osoba iste dobne skupine došlo do rasta od 1.8 cm. Povijesni podaci pokazuju kako je u periodu od 125 godina između 1883-2008, prosječni muškarac u Hrvatskoj porastao za čak 15 cm, odnosno sa početnih 165.5 iz 1883. godine na 180.5 u 2008. godini što u prosjeku donosi rast od 1.2 cm po desetljeću. 

Istraživanje je bazirano na antropološkim metodama, a pristupilo mu se interdisciplinarno te se nije uzeo u obzir samo jedan faktor, već više njih gdje su se istražile političke, gospodarske, ekonomske, i socijalne prilike u zajednici. Istočnojadranska obala kroz svoju povijest bila je dosta opterećena Mletačkom upravom te nije značajno mogla doći do izražaja njihovo gospodarstvo i ekonomija, pa je začuđujuće kako su ljudi toliko rasli uz sve loše životne uvjete.

Cijelo istraživanje može se pogledati na https://peerj.com/articles/6598/
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije