Vijesti Hrvatska i svijet

ANDREJ PLENKOVIĆ I LI KEQIANG DALI IZJAVE

Dubrovački summit bio je plodonosan i koristan Hrvatskoj, Kina iduće godine domaćin proširene inicijative 17 plus 1

ANDREJ PLENKOVIĆ I LI KEQIANG DALI IZJAVE
Kineski premijer Li Keqiang po završetku summita Kina plus 16 dao je izjavu u kojoj je naglasio kako njegova zemlja poštuje europske zakone, pravila i standarde. Govoreći o odnosima s Europskom unijom podsjetio je na sastanak u Bruxellesu prije nekoliko dana gdje, kako kaže, jasno dano do znanja da će međusobno komunicirati otvoreno i transparentno. Još lani je s premijerom Andrejem Plenkovićem i bugarskim šefom vlade, Bojkom Borisovim te ostalim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe pokrenuo centar globalnog partnerstva, tijela koje kineskim kompanijama omogućuje bolje razumijevanje zakonodavstva i pravila ovih zemalja.

- Pozdravljamo Grčku kao punopravnu članicu inicijative, tako da smo sada 17 plus 1 - rekao je kineski premijer što su okupljene delegacije u dubrovačkom hotelu Palace dočekale odobravanjem i pljeskom.

- Međusobno se poštujemo i zahvaljujući tome možemo doći ovako daleko u suradnji i svakako ćemo nastaviti poticati slobodnu trgovinu - poručio je Li Keqiang te pozvao okupljene premijere, njihove suradnike i novinare iduće godine u Kinu, koja će po drugi put biti domaćin sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Po prvi put, kao punopravna članica, 2020. nastupit će Grčka.

Li Keqiang zahvalio je Plenkoviću, Hrvatskoj i Dubrovniku na gostoprimstvu i dobroj organizaciji ovog zahtjevnog skupa. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon četverodnevnog boravka kineske delegacije u Hrvatskoj, izrazio je uvjerenje da se radi o prekretničkom događaju, plodonosnom i korisnom, u odnosima dviju zemalja. Dubrovnik nije slučajno odabran kao mjesto hrvatskog domaćinstva. Ovaj je grad povijesno značjno mjesto trgovine, a Plenković nije zaboravio spomenuti Marka Pola, rođenog Korčulanina, najpoznatijeg Europljanina na Putu svile. Tijekom ovog summita, Hrvatska je s Kinom potpisala desetak sporazuma, a pored toga i još brojne unutar privatnog sektora te je spomenuo buduću suradnju u lučkoj i željezničkoj infrastrukturi. 
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

U novom broju Dubrovačkog pročitajte...

U novom broju Dubrovačkog pročitajte...
DOZNAJEMO SVE O TRAGEDIJI NA BRODU ATLANTSKE 'DUBRAVA' U BRAZILU ŠTO SE KRIJE IZA HRT-ove OBNOVE VILLE DUBRAVKA...
U novom broju Dubrovačkog pročitajte...