Vijesti Hrvatska i svijet

KOD GLAVATA PAO GIGANT OD 300 KILA

BRAVO ZA MARKA I ANDRIJU Koćari ulovili divovsku žutugu dračorepku, od težine ulova raspala se vaga

KOD GLAVATA PAO GIGANT OD 300 KILA

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane , Marku (vlasniku broda) i Andriji,  dobro se posrećilo. Na dubini od oko 160 m u njihovu povlačnu mrežu-koću uletila je trofejna ribetina  žutuga dračorepka ili šiba čavlara ( Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki ( Dasyatidae). Poznata je još pod raznim imenima npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili tal. Mattana, i dr.  Dužine je do 4 metra, obično oko 1-1,3 metra , te širine tjelesne ploče do 2,1 m, težine do 200 kg.

Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. g u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primjerci duži od 2-3 m su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 cm i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosi 200 kg jednostavno raspala a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kg.  Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kg. Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion a namijenjena je talijanskim trpezama. Zahvala dr. Valteru Kožulu, znanstveniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje koji je determinirao ribu a našim vrijednim ribarima, Marku i Andriji, mirno more i pune mreže.

loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije