Vijesti Crna kronika

NIKOLI RUKAVINI I ŽELJKU STARMANU PRIJETI I DO 15 GODINA ZATVORA

Evo tko je sve među osam privedenih zbog tragične nesreće u HE Plat

NIKOLI RUKAVINI I ŽELJKU STARMANU PRIJETI I DO 15 GODINA ZATVORA
U pritvoru su zadržana dva glavna osumnjičenika iz vrha HEP-a, Nikola Rukavina i Željko Starman. Prijeti im do 15 godina zatvora.

Pet mjeseci nakon tragične nesreće koja se dogodila 10. siječnja u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a u kojoj su smrtno stradala tri radnika HEP-a, Mato Maškarić, Ivica Zvrk i Davor Pozniak, policija je u ponedjeljak privela osam osoba koje na temelju do sada prikupljenih materijala smatra odgovornima i suodgovornima za taj kobni događaj, donosi Jutarnji list.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, uhićeno je ukupno osam osumnjičenih osoba, s raznih razina u HEP-u, od vodećih ljudi HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u, ali i neki stručnjaci koji su radili na projektu rekonstrukcije hidroelektrane.

Među uhićenima je i aktualni član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji. Uz njega, u Zagrebu su privedeni i donedavni šef HEP Proizvodnje Željko Starman, kao i još tri osobe koje su sudjelovale u projektu sanacije HE Dubrovnik, Davor Petranović, Miroslav Šander i Ivica Nujić. Usto, jedna osumnjičena osoba privedena je u Splitu, a neslužbeno doznajemo da se radi o projektantu Goranu Radimilu iz tvrtke PBS. U Dubrovniku su, pak, privedeni direktor pogona hidroelektrane u vrijeme izvođenja radova Mato Mišković i inženjer gradilišta Miljenko Vučić.

Sporna obnova

Iz MUP-a u ovoj fazi postupanja nisu željeli iznositi previše detalja ni otkriti identitete privedenih. No, potvrdili su nam da je krim-istraživanje vezano uz tragični događaj u HE Dubrovnik u završnoj fazi te da u realizaciji sudjeluju tri policijske uprave, dubrovačko-neretvanska, splitsko dalmatinska i zagrebačka.

- U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku tijekom jutra uhićeno je više osoba i svi osumnjičenici su u službenim prostorijama policije - odgovoreno nam je iz MUP-a, koji je u poslijepodnevnim satima izdao i priopćenje o dovršenom krim-istraživanju. Pritom su napomenuli da je nakon požara u hidroelektrani troje djelatnika izgubilo živote i sedam ih je ozlijeđeno, a HEP-u je pričinjena šteta velikih razmjera.

Stoga osumnjičene osobe terete, kako su priopćili, za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti vezano uz kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. A to znači da im prijeti zatvorska kazna od najmanje tri do čak 15 godina, donosi Jutarnji list.

- Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije HE Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.
 
Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije HE Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke, što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine - stoji u priopćenju MUP-a.

Svi osumnjičenici ispitani su tijekom ponedjeljka u prostorijama policije u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Iz priopćenja MUP-a proizlazi da su na koncu zadržana samo dvojica glavnih osumnjičenika iz vrha HEP-a, Nikola Rukavina i Željko Starman. Oni će, navodi MUP, tijekom utorka biti predani pritvorskom nadzorniku u Dubrovniku, dok će protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava biti podnesena tamošnjem tužiteljstvu u redovnoj proceduri. To znači da se svi osim Rukavine i Starmana puštaju da se brane sa slobode, a njih dvojica bit će odvedeni na ispitivanje u dubrovačko tužiteljstvo.

Gusti dim

Hoće li tamošnje Državno odvjetništvo po otvaranju istrage protiv njih zatražiti određivanje istražnog zatvora, tek će se vidjeti. O takvom prijedlogu odlučivao bi sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika, a nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi. Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu HE, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE.
Sam požar navodno i nije imao jako velike razmjere, nego je najveći problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali. Bježeći od dima, trojica radnika silazili su sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote.

Iako do objave istražnog rješenja tužiteljstva nije moguće decidirano tvrditi koje se inkriminacije stavljaju na teret privedenim čelnicima HEP-a, iz informacija koje su dosad iscurile u javnost vezano uz tragediju u HE Plat može se pretpostaviti da se najvažniji dio odnosi na odgovornost za ugradnju zapaljivih stropnih ploča u elektranu. Prema preliminarnom izvješću o uzrocima požara koje je prije nekoliko mjeseci citirao tjednik Nacional, upravo je zapaljenje tih ploča bilo uzrok požara u koje su život izgubila trojica radnika.

Inicijalno zapaljenje dogodilo se na jednom od kabelskih releja, a onda je zbog iznimno visoke zapaljivosti stropnih ploča - navodno napravljenih od valovitog poliestera Guttagliss klase F - požar vrlo brzo eskalirao te se preko stropa širio u ostale dijelove objekta. Razbuktali plamen, strop koji se urušio i ogromna količina dima koja je ispunila podzemnu strojarnicu elektrane blokirali su puteve evakuacije za trojicu radnika te ih primorali da spas potraže skokom u nabujalo okno odvodnog kanala elektrane. Cilj dosadašnje istrage tako je vjerojatno bio fokusiran na istraživanje okolnosti na osnovi kojih je sporni materijal ugrađen u HE, inače objekt podložan najvišim mjerama zaštite od požara.

Fatalna pogreška

U tom kontekstu, indikativna je izjava koju je javnosti u veljači dao Berislav Borovina iz tvrtke Spegra inženjering koja je bila izvođač radova na revitalizaciji elektrane 2017. godine: “Sastavni dio dokumentacije je bio projekt u kojem se tražilo da se ugrade istovjetne ploče, istovjetne po obliku i tehničkim karakteristikama. Mi smo od proizvođača dobili ploče koje su istovjetne po obliku, karakteristikama, čak i po boji”. Ako je tomu tako, čini se da je do dubrovačke tragedije došlo zbog greške u osnovnom projektu HE kad je u nju ugrađen zapaljivi materijal. U procesu revitalizacije koja je koštala oko 250 mil. kuna ta greška nije ispravljena i to će vjerojatno biti osnova za utvrđivanje kaznene odgovornosti, posebno s obzirom na to da su se graditeljski i vatrozaštitni standardi tijekom proteklih 40 godina znatno unaprijedili.

Objavljene su i informacije da za projekt obnove i sanacije HE nikad nije ishođena građevinska dozvola. Mediji su citirali i nalaz Inspektorata rada koji je također utvrdio nepravilnosti. Upravo zbog spomenutih svojstava materijala ugrađenog u strop inspekcija je zaključila da su prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu pa da HEP, posljedično, nije osigurao sigurnost radnih mjesta zaposlenika.

Popis osmorice privedenih:

Nikola Rukavina, bivši direktor u HEP Proizvodnji
Željko Starman, bivši šef HEP Proizvodnje
Davor Petranović, sudjelovao u sanaciji
Miroslav Šander, sudjelovao u sanaciji
Ivica Nujić, sudjelovao u sanaciji HE Plat
Goran Radimil, projektantska tvrtka PBS iz Splita
Mato Mišković, direktor pogona u vrijeme obnove
Miljenko Vučić, inženjer gradilišta
Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije

Odgođen večerašnji nastup Ibrice Jusića

Odgođen večerašnji nastup Ibrice Jusića
Nastup Ibrice Jusića koji se trebao održati večeras na Gradcu s početkom u 22 sati je odgođen te će se održati s...
Odgođen večerašnji nastup Ibrice Jusića

U subotu velika opasnost od toplinskog vala

U subotu velika opasnost od toplinskog vala
Novo upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda upozorava na veliku opasnost od toplinskog vala za Dubrovačko...
U subotu velika opasnost od toplinskog vala

FILM TJEDNA Bilo jednom u Hollywoodu

FILM TJEDNA Bilo jednom u Hollywoodu
Ako ima imalo istine u njegovim najavama da će se uskoro ostaviti režiranja, Quentin Tarantino grandiozno se pri...
FILM TJEDNA Bilo jednom u Hollywoodu