Vijesti Crna kronika

RAZLOZI UKIDANJA ZATVORA NEPOZNATI

BRANIT ĆE SE SA SLOBODE Optuženoj za milijunsku prevaru na Lopudu ukinut istražni zatvor

RAZLOZI UKIDANJA ZATVORA NEPOZNATI

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Dubrovniku u rujnu je potvrdilo optužnicu Stanki Vitlov koju se tereti, između ostalog, i zbog milijunske prijevare na Lopudu, u kojoj je oštećeni Damjan Farac nedugo nakon toga preminuo. Za Vitlov je, potvrđeno je sa suda, u listopadu ukinut i istražni zatvor te će se braniti sa slobode. Razlozi ukidanja istražnog zatvora još su nepoznati.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvoje državljana RH(1953. i 1968.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare i krivotvorenja. Na teret im se stavlja da su zajednički i dogovorno u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu u točno neutvrđenom vremenu tijekom studenog 2017. pribavili dva neautentična ugovora o kupoprodaji nekretnina, u kojima se neistinito navodi da je prvookrivljena hrvatska državljanka kupac, a oštećeni hrvatski državljanin (1933.) prodavatelj većeg broja nekretnina na otoku Lopudu i na tim ugovorima se nalaze lažni potpisi prodavatelja, kao i neautentična ovjera potpisa javnog bilježnika.

Okrivljenici su 28. studenoga 2017. podnijeli Općinskom sudu u Dubrovniku (Zemljišnoknjižnom odjelu) prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na tim nekretninama kojima su priložili navedene neautentične ugovore, pa su službenici Zemljišnoknjižnog odjela spomenutog suda u uvjerenju da su priloženi ugovori autentični 9. siječnja 2018. donijeli rješenja kojima se dopušta uknjižba prava vlasništva na ime prvookrivljenice. Time je prvookrivljenica pribavila nepripadnu imovinsku korist u točno neutvrđenom iznosu, a svakako većem od 60 tisuća kuna na štetu oštećenika.
 
Okrivljenicima se također stavlja na teret da su od početka studenog 2017. pa do 20. veljače 2018.; zajednički i dogovorno i u nakani da se nepripadno okoriste u većem iznosu pribavili više neautentičnih punomoći na ime oštećenika te neautentičnu osobnu iskaznicu na njegovo ime i lažno predočavali djelatnicima raznih banaka kako su oni ovlašteni raspolagati novčanim sredstvima s bankovnih računa na ime oštećenika. Bankovni službenici tih banaka bi im povjerovali te im omogućili raspolaganje novčanim sredstvima s računa oštećenika, pa su tako u više navrata podizali novčane iznose u gotovini, a novčane iznose prebacivali na račun prvookrivljenice, kao i na bankovni račun trgovačkog društva registriranog u RH i u vlasništvu drugookrivljenika. Drugookrivljenik je potom te iznose podizao u gotovini s računa tog trgovačkog društva te su ih oboje okrivljenika podijelili u za sada neutvrđenim omjerima, čime su se ukupno nepripadno okoristili za iznos od 1.077,044,94 kune, a na štetu oštećenika.

loading...
Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Najnovije