Sport Vaterpolo

ZAVRŠNI TURNIR SVJETSKE LIGE ZA VATERPOLISTE

TKO ĆE VEĆ SUTRA U TOKIO, SRBIJA ILI HRVATSKA? Naši srušili neugodnu tradiciju, osvojili prvu medalju u Beogradu!

ZAVRŠNI TURNIR SVJETSKE LIGE ZA VATERPOLISTE
Naši su u finalu završnog turnira Svjetske lige koji se igra u Beogradu. Dobili su u polufinalu Španjolsku s 10:8 te će za naslov pobjednika, svoj drugi trijumf (prvi su ostvarili prije sedam godina u Alma Atyju), igrati protiv domaćina, Srbije, koja je sa 16:11 bila bolja od Australije.

Srbija je najuspješnija reprezentacija natjecanja. Devet puta je osvajala Svjetsku ligu. Prvi put 2007. godine kad je prvi put nastupila samostalno (prije toga skupa s Crnom Gorom, prvo pod imenom SRJ). Od te 2007. nije slavila osim 2012. još samo 2009. i prošle godine, 2018., kad je oba puta najbolja bila Crna Gora.

Hrvatska i Srbija će se drugi put ogledati u finalu Svjetske lige. Prvi put - prije četiri godine - Srbija je bila uspješnija u Bergamu. Pobjednik ovogodišnje Svjetske lige osigurat če plasman na Olimpijske igre u Tokiju, koje se igraju iduće ljeto. Bit će lišen igranja kvalifikacija.

Plasmanom u finale Hrvatska je osigurala medalju, sedmu u Svjetskoj ligi (zlato, dva srebra i tri bronce do ove godine), a uz to je prekinula neslavan niz. Nikad ni na jednom natjecanju u Beogradu nije uspjela osvojiti medalju. 

Naši su polufinale otvorili sjajno. Poveli sa 4:0, nakon prve četvrtine vodili sa 5:1, a na kraju druge s 8:3. Dvije minute i 48 sekundi prije kraja treće četvrtine Hrvoje Benić je pogfodio za 10:6. Nakon toga više se nije tresla mreža Španjolske, koja je osmi pogodak postigla pet i pol minuta prije kraja utakmice. Marko Bijač je do kraja imao tri obrane, a ukupno 16 te je bio prvo ime naše reprezentacije.
 
Hrvatska - Španjolska 10:8
BEOGRAD Plivalište Tašmajdan. Gledatelja 1.000 Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Georgios Stavridis (Grčka).
HRVATSKA: Bijač (16 obrana), Benić (1), Fatović (1), Lončar (1), Joković (1), Buljubašić (1), Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić (2), Šetka (1), Garcia (2), Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.
ŠPANJOLSKA: Lopez Pinedo (6 obrana), Munarriz (3), Granados (1), De Toro, Cabanas, Larumbe (1), Barroso (1), Fernandez, Tahull, Perrone (1), Mallarach (1), Bustos, Lorrio. Izbornik: David Martin.
Igrač više: Hrvatska 8/5, Španjolska 11/4
Peterci: HRvatska -, Španjolska -
Četvrtine: 5:1, 3:2, 2:4, 0:1
Finale od 16.45 sati
Hrvatska i Srbija su bili suparnici u skupini završnog turnira Svjetske lige. U srijedu navečer domaćin je slavio s 11:10. U nedjelju, 23. lipnja, Španjolska i Australija igraju na Tašmajdanu za treće mjesto od 15 sati, dok veliko finale počinje u 16.45 sati. 

Naslovnica Vaterpolo
HtmlNoArticles

Najnovije